Pühajärve maleturniir kulges üllatuste tähe all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Külaots (vasakul).
Kaido Külaots (vasakul). Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Nädalavahetusel kogunes Pühajärve puhkekeskusesse 34 meest, kes tegevad erinevates eluvaldkondades, kuid keda seob ühine kirg malemängu vastu. Kolm päeva kestnud 33voorulisel maratonturniiril võtsid mõõtu malesuurmeistrid ja -ajakirjanikud, meediategelased, näitlejad, kirjanikud ning ärimehed.


Tänavune turniir oli arvult kümnes ning juubelile kohaselt tugeva koosseisuga. Kuulsaim külaline oli Ukrainast - legendaarne Odessa suurmeister Vladimir Tukmakov, kes kolmel korral NSVLi meistrivõistlustel hõbemedalile tulnud. Praegu juhendab Tukmakov Ukraina meeste olümpiakoondist, mille 2004. aasta maleolümpial ka kuldmedalitele viis.

Tavapäraselt oli tegemist handicap-turniiriga. Mängijad olid jagatud viide tugevusgruppi ning tugevamad pidid nõrgematele andma ette mõtlemisaega. Näiteks A-gruppi kuuluvad suurmeistrid ja meie kiirmaleäss Riho Liiva mängisid E-gruppi kuuluvate vastastega kahe minutiga 18 vastu.

Juba esimese päeva järel hakkas küpsema sensatsioon - 6,5 punktiga 7st jagas koos Tukmakovi ja Leedu suurmeistri Vidmantas Mališauskasega esikohta 12aastane D-grupi mängija Ottomar Ladva Haapsalust. Sealjuures oli Ladva viigistanud vaid Eesti esimaletaja Kaido Külaotsaga.

Teise võistluspäeva alguses sai Ladvast koguni ainuliider, kui ta alistas ka Rootsi rahvusvahelise meistri Axel Ornsteini. Kahjuks järgnes sellele mõõnaperiood - järgmisest kuuest voorust teenis poiss vaid kaks punkti. Ladva kogus end aga kohe ning teenis pealtvaatajate aplausi, kui viigistas Tukmakoviga, võitis rahvusvahelist meistrit Aleksander Volodinit ja suurmeistreid Normunds Miezist ning Mališauskast.

Kolmandale võistluspäevale mindi vastu Tukmakovi punktilise eduga Külaotsa ja 1,5punktilise paremusega Liiva ees. Ootamatult sai ukrainlane aga alustuseks lüüa rahvusvaheliselt meistrilt Ülar Laugult ja E-gruppi kuulunud kirjanikult Ülo Tuulikult. Soolas oli kolmaski järjestikune lüüasaamine, kuid kunagine Eesti noortemeister ja nüüdne ärimees Toomas Valgmäe ei suutnud võita enamratsuga seisu ning Odessa äss pääses viigiga.

Enne viimast vooru jagasid esikohta Külaots ja Liiva. Külaots võitis viimases voorus professor Ilmar Lilleorgu, Liival aga ei õnnestunud enamat kui viiki saada tartlase Pavel Vorobjovi vastu.

Võistluse kuluaarides toimus muudki huvitavat. Nii oli legendaarse spordikommentaatori ja praeguse Gerd Kanteri meeskonna juhi Raul Rebase sekundant meie olümpiavõitja Kanter ise Varasematel turniiridel mitmeid suurmeistrid võitnud Rebane sel korral ühtegi lisaskalpi ei võtnud, kuid loodetavasti lihvib Kanter järgmiseks Pühajärve turniiriks «suurmeistrite hirmu» taas tippvormi.

LÕPPSEIS
1. Kaido Külaots - 27;
2.-3. Vladimir Tukmakov, Riho Liiva - 26,5;
4. Normunds Miezis - 26;
5. Olav Sepp - 25,5
6. Aleksander Volodin - 25;
7. Ülar Lauk - 24;
8.-9. Ottomar Ladva, Vidmantas Mališauskas - 23,5;
10.-12. Toomas Valgmäe, Priit Leito, Pavel Vorobjov - 22,5

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles