Piiriülene arstiabi ei saanud liikmesriikide heakskiitu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla
Valga haigla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. detsembril arutasid Euroopa Liidu liikmesriikide ministrid Brüsselis patsiendiõiguste direktiivi, mis oleks avanud patsientidele võimaluse saada arstiabi teistes liikmesriikides samadel tingimustel kui oma riigis. Direktiivi osas kokkuleppele ei jõutud. 

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on Eesti piiriülese tervishoiuteenuse põhimõtteid toetanud, kuna need suurendavad nii patsientide võimalusi kui ka parandavad arstide ja haiglate toimetulekut.

Näitena tõi minister Pevkur linnad Valga ja Valka – Valga haigla saab ravida ka Valka inimesi, kuna vastav võimekus on olemas ja samal ajal ei jää abita Valga elanikud. 

"Mul on väga kahju, et poliitiline kokkulepe täna saavutamata jäi. Eesti arstidele oleks see tähendanud võimalust ravida muu hulgas ka teiste riikide patsiente,"ütles minister. "Oleme lootnud ka sellele, et meditsiiniteenuse eksport tooks meie süsteemi vajalikku lisaraha," lisas Pevkur.

Kokkuleppe saavutamisel on tekkinud küsimus, kas direktiiv peaks laienema lisaks avalikele tervishoiuteenuste osutajatele ka erasektori teenuseosutajatele.

Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi on esitanud mitmeid kompromissettepanekuid vastuolu lahendamiseks, kuid lahendust leitud ei ole. Küsimust arutavad edasi järgmine
eesistujamaa Hispaania ning uus Euroopa Komisjon.
 
Sotsiaalminister Hanno Pevkur osaleb 30. novembrist 1. detsembrini Euroopa Liidu tööhõive, sotsiaalpoliitika, tervise- ja tarbijakaitse küsimuste nõukogu (EPSCO)
istungil Brüsselis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles