Sihval tantsiti ja lauldi katteloorist tamme all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikooli jõulukaunistused
Pühajärve põhikooli jõulukaunistused Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Tänavu võeti Pühajärve põhikoolis jõulupühi vastu keskkonnasäästlikult.

Kauneid kunste ja käsitööd õpetav Ave Kruusmaa rääkis, et sellel õppeaastal elatakse koolis loodust säästva eluviisi tähe all.

„Kui eelmisel aastal elasime olümpialiikumise rütmis, siis nüüd on meie moto „Uus on unustatud vana". Terve aasta mõtleme rohkem looduse säästmisele. Sügisel käis näiteks kogu koolipere Taevaskojas," tutvustas Kruusmaa koolirahvast innustavaid toimetamisi.

Pühajärve koolilapsed hakkasid õpetaja sõnul valmistuma jõuludeks juba sügisel, mil õpilased tõid metsast kauneid ja omanäolisi kuivanud oksajändrikke, millest vormiti imelised pühadekaunistused.

„Oksadele meisterdasid poisid alla toed, kaunistamine aga jäi tüdrukute hooleks. Saime tõestada, et pühademeeleolu saab luua üsna väheste vahenditega," oli Kruusmaa rõõmus.

Lava ehtiv võimsa võraga tammepuu valmis katteloorist. Puu seadsid paika üheksanda klassi noored ning rahvusmotiividest paberist lehed meisterdasid kuuenda klassi õpilased.

„Kuna meie selleaastase kooliaasta moto on säästlikkus, valmistasime juba alates sügisest ka jääküünlaid. Kõik looduslik, mis oleks sobinud kompostimiseks, sai kauniteks küünlakaunistusteks ära kasutatud. Marjad, kastanimunad, lilleõied, puude ja põõsaste lehed -- kõik pakiti vormidesse ja kallati üle veega ning kogu see materjal läks sügavkülmikusse. Nüüd on pühade eel sealt hea kaunistusi võtta," rääkis lastele säästlikkust õpetanud Kruusmaa.

Novembris korraldatud vanapaberinädalal korjasid lapsed aga kaks tonni paberjäätmeid ning püüti muuhulgas ka vähem printimida.

„Korraldasime suurejoonelise karnevali, kus kaunistusteks olid vaid ajalehed. Õpilased korraldasid ka paberirebimise võistluse, kus osalesid meie lasteaialapsedki. Nemad veel ribasid rebida ei jaksanud, aga hiirekeste kombel paberitükke teha said küll. Nalja ja lõbu oli laialt," oli huvijuht Eve Koser rõõmus.

Koseri sõnul sattus paberinädalal nende kätte ka paar haruldust, mis nüüd koolis hoiul.

„Leidsime vanapaberi hulgast „Pioneerijuhi käsiraamatu" 1947. aastast. Väga hea raamat, kus sees kõike alates meremehesõlmedest ja lõpetades kultuurse käitumise õpetustega! Samuti on meie kasutuses alates novembrist Meie Talu" väljaanne 1917. aastast," kiitis Koser haruldasi leide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles