Valga ehitaja hakkas kirjanikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ehitusjuht Juhan-Ivan Manninen oma raamatu “Saatuse määratud” esitlusel Valga keskraamatukogus.
Endine ehitusjuht Juhan-Ivan Manninen oma raamatu “Saatuse määratud” esitlusel Valga keskraamatukogus. Foto: Heino Käos

Keskraamatukogu esitles neljapäeval Juhan-Ivan Mannise mälestusteraamatut "Saatuse määratud". Ürituse tegid pidulikuks lahke pererahvas, lugejate huvi, autori enda ja tema endiste kolleegide kohalolek, üllatuskülaline ja muusika.

Keskraamatukogu direktor Endla Schasmin avaldas heameelt, et "Saatuse määratud" on sel aastal juba kuues kohaliku autori raamat, mida raamatukogu esitleb, ja kaks on veel valmimas. Nii et hea aasta.

Teost tutvustas 12. augusti Valgamaalases trükise toimetaja Hans Salm, valmimislugu on välja pandud keskraamatukogu teenindussaalis. Raamatuid trükiti 350. Lugeda saab neid Eesti paljudes raamatukogudes, päriselt endale vaid mõni Valga muuseumis.

Esitlusel luges katkendeid raamatukogutöötaja Maie Saar. Kuulaja silme ette kerkisid pildid Juhan-Ivan Mannise poisikeseeas tehtud tempudest (jäätüki tiigil tõukamine, õunaraksuskäik), kartulikoortest kotlettide tegemisest Saksa okupatsiooni ajal, töömeheaastate erilistest juhtumistest.

"Siin on Ingerimaa tekkimine ja võitlus maatüki pärast sidemete katkemiseni soomlastega," tõi Hans Salm esile teose kultuurilis-ajaloolise tähtsuse.

Autori sõnul on Soome saatkond huvitatud raamatu tõlkimisest soome keelde.

Soomes on 8000 Mannineni, Juhan-Ivan Manninen oma sugupuu kaheksas põlvkond. 1992. aastani ei teadnud ta sugupuust midagi. Kui kõik välja uuris, oleks võinud oma juurte juurde kolida. Otsustas siiski siia jääda.

Juhan-Ivan Manninen on oma elu 21 märkmikku kirjutanud. Teinud seda isegi poolel teel Peetruse juurde, kui elatud elu silme eest läbi jooksis. Sealt see raamatu materjal nüüd kokku tuli. "Kolm korda sai käsitsi ümber kirjutatud, palju paberit raisatud," rääkis autor.

Mitu inimest soovitasid tal oma mälestused raamatuks kirjutada. Kes teab, kas nendeta olekski asjast asja saanud. Nüüd tõid nad päevakangelasele lilli. Teised kiitsid ka.

Üle 400 objekti ehitanud või kapremontinud kunagise remondiehitusvalitsuse juht võib tunda end peaaegu et kirjanikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles