Otepää malevkond tähistas aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ajutine Valitsus asutas 11. novembril 1918 Omakaitse õigusjärglasena Eesti Kaitseliidu, mis allutati sõjaministrile. EKLi ülemaks sai kindralmajor Ernst Põder ja juhatuse esimeheks Juhan Pitka.

Organisatsiooni struktuur oli lihtne ja praktiline. Kaitseliidu ülemale allusid Kaitseliidu maakondade üksused koos linnadega, maakonnad jagunesid kihelkondadeks, valdade ja külade Kaitseliidu üksusteks. Kehtestati kaitseliitu vastuvõtmise kord. Lähtuti põhimõttest, et Kaitseliidu liikmeteks ei saa olla isikud, kes ei kaitse riigi kasusid.

Ajaloolased on arvamusel, et Kaitseliiduta oleks 24. veebruaril 1918 väljakuulutatud iseseisvus jäänud realiseerimata.

Seoses 1940. aasta okupatsiooniga likvideeriti 27. juunil 1940 Eesti Kaitseliit ja selle varad anti üle Eesti Kommunistlikule Parteile. Algasid repressioonid kõigi suhtes, kes olid olnud seotud Kaitseliiduga. Vähe oli neid kaitseliitlasi, kes ellu jäid ja elasid üle ka Teise maailmasõja järgsed nõukogudeaegsed repressioonid. Vaatamata repressioonidele, ohtudele ja võõrale ideoloogiale säilis paljude eestlaste mälus Eesti iseseisvus ja Kaitseliit.

1989. aasta 5. oktoobril juhtus nii, et Otepääl Kolga tee 5 kohtusid Otepää keskkooli vilistlased ning lapsepõlvesõbrad Uno Kikkas, Vaino Kelder ja mina. Analüüsisime detailselt Eesti ajalugu. Meenusid sõjaaegsed ja pärastsõjaaegsed sündmused.

Meil oli ülevaade sellest, mis toimub Venemaal ja tolleaegses Leningradis. Viimasel on olnud Venemaal toimunud sündmustele oma ajalooline mõju.

Leningrad oli Balti riikide iseseisvuse suhtes positiivselt häälestatud. Olime veendunud, et iseseisvuse taastamiseks erilisi takistusi ei ole, aga iseseisvust tuleb kaitsta ja võivad tekkida 1918. aastaga analoogsed ohud.

Leidsime, et ainuke sobiv organisatsioon taasiseseisvuse välja kuulutava Eesti Vabariigi kaitseks on järjepidevuse järgi taastatud Kaitseliit. Olime arvamusel, et selle taasasutamiseks on õige aeg ja et Kaitseliit annab julgust ja tuge Eesti Vabariigi taasiseseisvuse väljakuulutamiseks.

Kaitseliidu formeeringute moodustamisega alustasime kohe. Paari nädala jooksul oli loodud Kaitseliidu kaks üksust. Moodustatud said Otepää aedlinna rühm ja Arula rühm, kokku üle 30 mehe.

Juriidilise isikuna oli 1989. aasta novembris Otepää Kaitseliit taasloodud struktuuriüksusena malevkond, asukohaga Kolga tee 5, Otepää, minu majas. Malevkond juhindus oma tegevuses Kaitseliidu põhikirjast, mille oli kinnitanud 2. mail 1931 Eesti Vabariigi valitsus, ja Kaitseliidu kodukorrast, kinnitatud Kaitseliidu keskkogu poolt 3. dets 1934.

Malevkonna pealiku kohusetäitjana vastutasin täielikult taasmoodustatud üksuse tegevuse eest ja nende kaitseliitlaste eest, kes astusid malevkonda vabatahtlikult.

NSVL ei olnud veel lagunenud, ENSV valitsus ja struktuurid töötasid. Kommunistliku partei, KGB ja miilitsatöötajatele tuli selgitada, miks me nii toimime ja milleks on vaja Kaitseliitu.

Hoiatati, et juhul kui ei toimu Nõukogude Liidu lagunemist ja säilib ENSV, siis ootab meid teenetekohane karistus. Minu tegevust otseselt keelata ei saadud, kuna ma ei ole kunagi ülalnimetatud organisatsioonidesse kuulunud.

14. veebruaril 1990 registreeriti Otepää Kaitseliit kui juriidiline isik Otepää linnavalitsuse poolt, s.o saime riiklikult tunnustatud organisatsiooniks. 17. veebruaril 1990 taastati Järvakandis Eesti Kaitseliit jätkuvalt kestva nõukogude okupatsiooni oludes.

Sellest ajast alates sai alguse Kaitseliidu struktuurüksuste taasasutamine maakondades ja linnades. Eesti Kaitseliit alustas oma tööd hästi organiseeritud tulevase riigikaitse organisatsioonina. Kaitseliidu Otepää malevkond allus otse Eesti Kaitseliidu ülemale ja hakkas kohe täitma riikliku tähtsusega ülesandeid.

4. septembril 1991 tunnistati ENSV Ülemnõukogu presiidiumi otsusega õigustühiseks Kaitseliidu likvideerimise seadus, mis oli vastu võetud okupatsiooni tingimustes 27. juunil 1940, ja taastati Kaitseliidu õigused juriidilise isikuna. 28. aprillil 1992 arvati Kaitseliit Eesti kaitsejõudude koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles