Läänemeri muutub eriti tundlikuks merealaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Londonis rahvusvahelise merekeskkonna kaitse komitee istungil võeti vastu resolutsioon, millega kogu Läänemeri kuulutati eriti tundlikuks merealaks (Particularly Sensitive Sea Area – PSSA).

Resolutsioonist jäid välja alad, mis vastavalt ÜRO 1982. a mereõiguse konventsiooni sätetele kuuluvad Venemaa jurisdiktsiooni alla.

Lõpliku kinnituse peab andma veel Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni (IMO) Assamblee 24. istung, mis toimub novembris-detsembris 2005.

Kui assamblee kinnitab välja pakutud meresõidu ohutust suurendavad meetmed, saab Läänemeri oma uue staatuse alates 1. juulist 2006.

Mereala kuulutamine eriti tundlikuks tähendab, et rahvusvaheliselt tunnistatakse fakti, et üha aktiviseeruv laevaliiklus võib selle ala tundlikku ökosüsteemi kahjulikult mõjutada ja seetõttu tuleb rakendada täiendavaid meetmeid meresõiduohutuse tõstmiseks ning läbi selle merekeskkonna paremaks kaitsmiseks.

Läänemerel on päevas keskmiselt 2000 laeva, millest umbes 200 on tankerid. Lisaks on merel pidevalt 2000 kalalaeva. Üks ohtlikum veos on nafta, mille merre sattumine oleks Läänemere merekeskkonnale äärmiselt halva mõjuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles