Vaegnägijad arutlesid aastatega tehtu üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valgamaa Puuetega Inimeste Kojas (PIK) oli hiljuti vaegnägijate järjekordne kokkutulek. See oli pühendatud kahekümne aasta eest aset leidnud ajaloolisele sündmusele, mis pani aluse pimedate ja vaegnägijate organiseeritud tegevusele Valgamaal. Seega oli tegu juubeliga.

Sel puhul olid Tartust külla saabunud Lõuna-Eesti Pimedate Ühingu esinaine Eva Kirillova ja personali juht Urve Valkenklau. Pidulikul koosviibimisel osales Valgamaa PIKi esimees Johannes Metsar.

Põgusa ülevaate 10. septembril 1985. aastal loodud Valga pimedate organisatsiooni kahe aastakümne pikkusest tegevusest andis koosolijaile nende ridade kirjapanija.

Möödunud tegevusrohkete aastate jooksul on olnud lugematu hulk mälestusväärseid üritusi ja sündmusi, mida on meeldiv meenutada – ekskursioonid, kohtumised tuntud inimestega, mitmesugused muud üritused, nagu emadepäeva, kadripäeva ja valge kepi päeva tähistamine.

Viis aastat (1988–1992) pakkus Valka loodud pimedate töökoda tööd ja teenistust 12 vaegnägijale. Üheks tähelepanuväärseks sündmuseks oli 19. oktoobril 1995. a Tartu silmaarstide, professorite Leo Schotteri ja Aleksei Panovi visiit, mille käigus kontrolliti silmi ja määrati ravi kümnetele abivajajatele.

Alates 2002. aastast on korraldatud üle 20 ürituse, mis muutsid meie liikmete elu märksa sisukamaks ja inimväärsemaks. Ära tuleks märkida 2002. a toimunud valge kepi päeva, kus esines pimedate puhkpilliorkester ja nõuandeid jagasid silmaarst Viljar Vihmann ja rehabilitoloog Anne Kõiv Tartust.

Mainima peaks samuti muljeterohkeid ekskursioone Otepääle, Tartu botaanikaaeda, Elistvere loomaparki, Palamusele ja Tõrva.

Kauaaegse ja aktiivse osalemise eest ühistegevuses teenisid tunnustuse ja said meeneid 12 ühingu liiget. Tervituskõnedega esinesid Eva Kirillova ja Johannes Metsar. Üllatusvisiidi tegi Valga linnapea Margus Lepik, kes koos õnnesooviga andis üle kolm punast roosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles