Noortejuhtide koolitus nõustab õpilasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolitsus noorte tervisekäitumise eest on Punase Risti seltside üks prioriteetidest. Siia kuulub esmaabi õpetus ja vabatahtlike koolitamine teemadel “HIV/aids”, “Narkootikumide, alkoholi ja suitsetamise kahjulikkus noorele arenevale organismile”.

Suvevaheajal alustas Eesti Punase Risti Valgamaa Selts noortejuhtide koolitamisega. Võeti eesmärgiks olla abiks noorsoo harimisel HIVi ja teiste sugulisel teel levivate haiguste infektsioonide riskide ja ohtude valdkonnas. Projekti “Inimsõlm” kaasati Valga ja Hummuli põhikooli, Tsirguliina keskkooli, Valga ja Valga vene gümnaasiumi, Valgamaa kutseõppekeskuse ja Valga kaugõppegümnaasiumi õpilased, kokku 20 koolinoort.

Õppemetoodika aluseks võeti koolitusjuhend-teatmik noortele “Action with youth”, mille on välja andnud Rahvusvaheline Punane Rist ja Punase Poolkuu Föderatsioon.

Vaatamata HIVi kiirele levikule on aids ennetatav haigus ning seepärast vajab olemasolevate meetmete laiendamist selle leviku tõkestamiseks. Üks kõige tähtsamatest viisidest on noorsoo kõikvõimalik teavitamine haiguse leviku ennetamisest ja õpetamine, kuidas jagada oma teadmisi eakaaslastega.

Enamik noortest inimestest on väga altid oma käitumist muutma, kui probleemi olemust selgitavad nende eakaaslased. Usaldatakse noori, kes on saanud vastava koolituse ja vahendid. Seda kõike tehakse noortele omases keskkonnas, kus nad end koduselt tunnevad.

Noortekoolituse viisid Valgas seltsi ruumides läbi Eesti Punase Risti noorsootöö koordinaator Indrek Simisker ja allakirjutanu ning ASi Valga Haigla meditsiiniõde Karin Kütt. Projekti koordinaatorid olid lastearst Aasa Põder ja pedagoog Marianne Aunapu.

Koolitus toimus kahes jaos ja lõppes 16. oktoobril. Kujunes välja neli noorterühma, kes koostasid koolituskavad ja valisid metoodika konkreetseks tegevuseks teiste noorterühmadega. Koostöös projekti koordinaatorite ja kooli direktsiooniga planeeritakse novembrikuus läbi viia noortelt-noortele-koolitusi Valgamaa neljas koolis.

Koolituse läbiviimist hindasid noored hinnangulehtedega. Noortele meeldis, et koolituses osalesid toredad ja aktiivse ellusuhtumisega õpilased. Noorterühmad saaksid õpitut ellu viia suhtlemise-, inimese- ja terviseõpetuse ning klassijuhatajatundides.

Kehalise kasvatuse tunnist arvati, et poisid ei nõustu tundidest loobumast koolituse kasuks, tüdrukud ehk küll. Kõik sõltub siiski pedagoogide suhtumisest noortesse. Negatiivselt mõjutas projekti noormeeste vähesus, ainult kaks osalejat. Aeg tundus lühike (kaks korda reedest pühapäevani), teemasid oli palju.

Detsembris soovitakse tähistada ülemaailmset aidsiohvrite päeva ning osaleda noortekonverentsil. Noortelt-noortele-koolitust jätkatakse kogu õppeaasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles