Valgas paistab tartlase hingevalgus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku elukaaslane Jana salvestas kohtumise ringkäigul galeriis: (vasakult) kunstniku ema Elvi Rump, külalise loomingu vastu erilist huvi tundvad valgalannad Ulvi Malm ja Eda Külaots ning kunstnik Margus Rump.
Kunstniku elukaaslane Jana salvestas kohtumise ringkäigul galeriis: (vasakult) kunstniku ema Elvi Rump, külalise loomingu vastu erilist huvi tundvad valgalannad Ulvi Malm ja Eda Külaots ning kunstnik Margus Rump. Foto: Heino Käos

Valga kunstisaalides avati uued näitused. Kultuurikeskuses on Tartu vabakutselise kunstniku Margus Rumbi õli- ja pastellmaalinäitus “Hingevalgus”. Teatrisaali fuajee kaks korrust on kui päikest täis.

Fuajeesse siseneja pilku püüavad suured (200 x 140) ja veidi väiksemad lõuendile maalitud kollastes toonides õlimaalid pealkirjadega “Kohtumine ühes”, “Valgusmandala”, “Ilmutus tõelisest valgusest”, “Valge mäe jalamil”, “Valguse annid” jt.

Teise korruse kõige suurem pilt on “Kõrbekaevul”. Väiksemate pealkirjad panevad mõtleja mõtlema, mida autor neid tehes küll mõtles. “Too on see”, “On see ja too”, “See on too” jne. Lihtsama ülesande annavad vaatajale “Valgusega tippu” ja “Ring ümber valguse”, “Valgusekandjad” ja templite pildid.

Õlimaalide jätkuna on rõdul ka pastelliderida. Pastellimaailma keskel on suurem õlimaal “Rohelise kalju klooster”.

Omaette vaatamisväärsus on viis triptühhonit (triptühhon – kolmeosaline maal) üldpealkirjaga “Minu ookean”.

Sündmuse pidulikkus

“Kui kedagi peaksid triptühhonid huvitama, oleks loomulik võtta kogu seeriat kui tervikut,” ütles Margus Rump. Näitusekülastajat Ulvi Malmi vaimustas idee, mille järgi kunstnik oli sobivad asjad igasse kolmikmaali kokku pannud.

“Väga ilus! Helge! Kogu ruum on nagu päikest täis!” ütles Ulvi Malm näituse kohta.

Margus Rump oli käinud Valgas, tutvunud ruumiga, pannud ise oma näituse üles. Näituse avamisel olid temaga ema Elvi Rump ja elukaaslane Jana.

Näituse avamisel improviseerisid Vladimir Minski klaveril ja Ants Loos basskitarril. Kogu maja kõlas ja kajas hooguläinud muusikute haaravast mängust.

“See on selle aasta viimane näitus meie majas. Otsides midagi eriti huvitavat, viis tee kokku selle suurepärase kunstnikuga,” on kultuurikeskuse kultuurijuht Elle Kimask valikuga rahul.

Kultuurikeskuse sõnakunstiring (juhendaja Varje Schmidt) esitas Ellen Niidu raamatu “Suur maalritöö” lühendatud variandina väikese etenduse värvide mängust. Tiina Konradi tantsutüdrukud tantsisid kompositsiooni küünaldega.

Kunstnik iseendast ja kunstist

Margus Rump on kunstnik, kes oskab kunstist ja oma loomingust ka rääkida. Näituse avamisele tulnud said tema mõtteid kuulda ja sellega kuldvõtmekese piltidesse minekuks.

“Tere tulemast “Hingevalguse” näitusele! On vaimse puhtuse, harmoonia, endassevaatamise aeg. See pealkiri peaks sobima,” ütles Margus Rump.

Need maalid on inspireeritud valgusest. Valguseta, päikeseta ei kasva maa peal midagi, pole mingit sündi ega tärkamist. Igas teoses võite märgata valgust. Puhas lõuend on valge. Selle ees olles on tunne, et paneks sinna mõned elemendid ja ongi valmis. Alati ei pea see keeruline olema.

Me elame sümbolite maailmas. Igas maalis on sümbolid kujunditena peidus. Need ei ole mõeldud lahtirääkimiseks. Vahel ei tahagi pealkirja panna, aga inimesed tahavad nime. Nii juhatas kunstnik uudishimulikud oma hingevalgusse.

“Olen vabakutseline ja hindan oma vabadust. Elan päev korraga, olevikus, ei planeeri palju ette. Inimene ei tohi liiga palju muretseda,” rääkis Margus Rump endast.

“Töötasin välja oma stiili, oma näo. Maalimise ajal kuulan klassikalist muusikat või olen vaikuses. Igal teosel on oma legend. Mina ei poolda mõtet “kunstnik töötab siis, kui vaim on peal”. Kunst on vaimus juba olemas, küpseb seal, kuni vaim materialiseerub. Olemuselt on iga inimene kunstnik. Kõik loovad oma vaimus midagi. Kõik saab alguse hingevalgusest. Inimene on nagu lill ja igaüks avaneb omamoodi,” avas külaline oma mõttemaailma.

Traditsiooni kohaselt palus Elle Kimask kunstnikul näitus lahti helistada. “Hingevalgus” jääb Valka kaheks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles