Vanemuine mängib Neil Simoni komöödiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helena Merzin (vasakul), Liina Tennosaar ja Külliki Saldre komöödias “Sekstett a la carte”.
Helena Merzin (vasakul), Liina Tennosaar ja Külliki Saldre komöödias “Sekstett a la carte”. Foto: Vanemuine

Vanemuise teater mängib teisipäeval, 18. aprillil Valga kultuurikeskuses komöödiaklassiku Neil Simoni värskeimat näidendit “Sekstett a la carte”, mis võiks olla kohustuslik vaatamine kõigile abielupaaridele, kes on üle kolme aasta koos elanud.

Pariisi luksusrestoranis õhtusöögil kohtuvad kuus mitte enam verinoort inimest: kolm meest ja kolm naist. Põnevust lisab asjaolu, et keegi neist ei tea, kes on selle õhtusöögi korraldaja.

“Sekstett a la carte’i” lavastas Jüri Lumiste, kunstnik on Marge Martin, kostüümikunstnik Ene-Liis Semper ja valguskunstnik Martin Meelandi. Lavastuses mängivad Hannes Kaljujärv, Indrek Taalmaa, Jüri Lumiste, Külliki Saldre, Liina Tennosaar ja Helena Merzin. “Selle lavastusega on olnud suur rõõm töötada, sest esiteks: mul on kasutada suurepärane näitlejate ansambel,” selgitas lavastaja Jüri Lumiste. “Ja teiseks: Neil Simon on sellesse näidendisse kätkenud lisaks talle omasele elegantsele dialoogile ka ingmarbergmanliku paarissuhte dramaatika. Ja ka agathachristielikku müstilist salapära. Ja millised Ene-Liis Semperi kostüümid liiguvad Marge Martini võluvas interjööris – seda peab nägema!”

“Päikesepoiste”, “Piparkoogileedi” ning teiste vaatajarekordeid löönud komöödiate autor, ameerika dramaturg Neil Simon ei ole teinud saladust, et selle uue näidendi kirjutamisel andsid talle inspiratsiooni tema enda kolm abielu. Muidugi ka lahutused. Laheda farsina algav lugu kasvab üle melodramaatilistel nootidel mängivaks absurdikomöödiaks, nagu abielud ikka.

“Pidulik õhtusöök” (The Dinner Party), Vanemuise teatri variandis “Sekstett a la carte”, on tänase seisuga Simoni 31. ja uusim täispikk komöödia. See näidend esietendus 2000. aastal New Yorgis Music Box Theatre’ egiidi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles