Linn järvede keskel peab juubeli tähistamise plaane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva volikogu esimees Ülle Juht ning kultuurimaja direktor ja linnapäevade peakoordinaator Heinar Hernits ootavad kõiki praegusi ja endisi tõrvalasi linna sünnipäevapeost osa saama. Ükskõik millisest ilmakaarest ja millist teed mööda nad ka ei tuleks.
Tõrva volikogu esimees Ülle Juht ning kultuurimaja direktor ja linnapäevade peakoordinaator Heinar Hernits ootavad kõiki praegusi ja endisi tõrvalasi linna sünnipäevapeost osa saama. Ükskõik millisest ilmakaarest ja millist teed mööda nad ka ei tuleks. Foto: Heino Käos

Tänavu tähistatakse neljas paigas ühesugust sünnipäeva, kaheksakümnendat. Üks neist, kellele linnaõigused anti just nii mitu aastakümmet tagasi, on Tõrva. Tõsisemad ettevalmistused tähtsaks päevaks algasid aasta alguses, mõtteid ühes ja teises peas liikus varemgi.

Suurem jagu viimase aja ettevõtmisi on linnas selle meeri Agu Kabritsa ja volikogu esimehe Ülle Juhi sõnul aset leidnud just egiidi “Tõrva 80” all.

Suurima tähendusega on seejuures kindlasti tunnuslause ja maskotikonkursi läbiviimine. “Kodu järvede keskel” (autor kooliõpetaja ja kultuuritegelane Eevi-Eve Valliste) ja pigilind (autor ehk “ristiisa” kooliõpetaja Valev Elerand) on need tunnused, mis edaspidi Tõrva linna tutvustavatele trükistele, meenetele ja reklaamile jõuavad.

Pigilind ilmub kõikjale

“Ehkki on neid, kes maskotisse eelarvamustega suhtuvad, on pigilind ehk hallvares lind, kes püsib paigal ega lase siit varvast,” naeris Kabrits, kellele on hiljutivalitud maskott meeltmööda. Pealegi on selle tiivulisega seotud mitmeid toredaid rahvapärimusi, lisas Juht. Mõlemad kiidavad heaks ka tunnuslause, sest piirkonnas on tõesti palju kenasid järvi.

Maskoti kohta on öelnud Tõrva linnavalitsuse arendusjuht Andres Saarep, et see hakkab ilmuma linna igasugustele üritustele, lõbustades rahvast, tehes ka trikke ja lollusi.

Kabritsa ja Juhi jutu järgi oli teine märkimist vääriv sündmus albumi “Tõrva vanadel fotodel” üllitamine veebruaris. “Album on suurt poolehoidu võitnud. Selle ilmumist võib pidada Tõrva sünnipäeva tähistamise alguseks,” ütles linnapea.

Suuremaks pidutsemiseks läheb 30. juunil, kui algavad traditsioonilised linna päevad. Kolme päeva sisse mahub kontserte, spordivõistlusi, tantsuõhtuid, näitusi. Tegevust lubatakse nii väikestele kui suurtele.

Nagu juba harjumuspäraseks saanud, algab laupäev linnarahva äratamisega. Seda teeb pasunakoor kolmes eri paigas: Riiska linnaosas, Kaarlimäe poe juures ja Kõrtsihoone juures. Ka linnapea peab sel päeval oma silmad varakult lahti saama, sest kella üheksa paiku peab ta olema valmis pidupäevade ametlikuks avamiseks.

Sportliku poole pealt on kavva lülitatud rannavolle, rammumehevõistlus, kanuusõit, veesõidukite ralli, orienteerumine, lastele olümpiamängud.

Esinejate hulgas on nii kohalikke kui kaugemaid tegijaid. Esimest korda lööb kaasa külaline Jaakko Sillanpää Soome sõprusvallast Kalvolast. Läbirääkimised on käimas paari üle Eesti tuntud bändiga, kes peaks mokka mööda olema nooremale publikule.

Ei möödu needki linnapäevad laadata. Kabrits ja Juht on rahul, et nn Poolast-Türgist pärit kraamiga kauplejate kõrval kasvab iga aastaga nende arv, kes oma letile käsitööd laotavad.

Tavapärane on linnapea vastuvõtt Tõrva jaoks tähtsaile kodanikele, kelle hulgas ka aukodaniku hõbe- ja kuldmärgi laureaadid ning kauni kodu konkursil silma paistnud.

Kunagi on traditsioonide hulgas olnud ka rongkäik, kuid siis see tava hääbus. Nüüd püütakse see taas elule äratada ja ühiselt sammutakse kultuurimaja juurest Tantsumäele.

Linnavalitsus saatis juba mõni aeg tagasi teated teistele omavalitsustele, paludes abi, et koguda teavet seal kandis töötavate-elavate Tõrvast pärit inimeste kohta. Juba on olnud ka tagasisidet, näiteks ühelt kunstnikult Kesk-Eestist.

“Otsime neid inimesi, kellel on alles side kodukohaga. Olgu nad siis äris või tegutsegu kultuurivaldkonnas. Neid, kes saavad meid kuidagi aidatagi. Olgu siis materiaalselt või lihtsalt infoga. Ka igasugune info on tähtis, eelkõige, et see liiguks,” sõnas Juht. Tõrvast pärit tuntud inimeste vastuvõtt toimub hotellis De Tolly.

Rahvapidu teistmoodi

Korraldajatel mõlgub mõttes korraldada mõnevõrra erinevalt seekordne rahvapidu. See puudutab toitlustamist – et tavapäraste ðaðlõkkide ja grillvorstikeste kõrval tuleks keegi ja pakuks midagi rahvalikku. Läbirääkimised ses suhtes käivad.

Sünnipäevapeo sündmused on jagatud laiali kogu linna peale. Tegevust jätkub eelnimetatud paikade kõrval ka kirik-kammersaali, Sõpruse parki, Musta Kõutsi kõrtsi, Vanamõisa ja Veskijärve äärde, noortekeskusse ja mujale.

Natuke rohkem kui kuuga peavad ühele poole saama ettevalmistused linna kõige suuremas saalis – Tõrva gümnaasiumi endises aulas. Tööd puudutavad valgustust, lava, põrandat ja toolide hankimist.

Ehk jõuavad enne sünnipäevapidu kohale ka mänguväljakud, mille jaoks kultuuriministeerium linnale 250 000 krooni eraldas.

Nimetatud kuupäevadel toimuv ei pane egiidi all “Tõrva 80” toimuvatele üritustele punkti. Sügise poole peaks aset leidma linna ja piirkonna ajaloole pühendatud konverents koostöös Helme vallaga. Umbes samal ajal peaks toimuma ka järvekontsert, kus üles astuva artisti nime ei soovi Juht veel avaldada.

Ülejäänud kolm sünnipäevalast on Türi, Põltsamaa ja Tapa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles