Kõrvaarst soovitab peale ravimite abi otsida ka rahvameditsiinist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrva-nina-kurguarst Reet Ani hakkab kõrvamikroskoobiga patsiendi kõrva uurima.
Kõrva-nina-kurguarst Reet Ani hakkab kõrvamikroskoobiga patsiendi kõrva uurima. Foto: Heino Käos

Pärast pikka ja sooja suve on kätte jõudnud kõledad ja vihmased sügisilmad. Arstide uste taga istuvad nii nagu igal sügisel nohused ja köhivad inimesed.

"See on iga-aastane asi, et kui kool pihta hakkab ja lapsed lasteaeda lähevad, tulevad haigused," rääkis Valga haigla kõrva-nina-kurguarst Reet Ani.

Eriti kergesti haigestuvad lapsed, kes ei ole varem lasteaias käinud. Neile mõjub ka psüühiline moment – võõras ümbrus, võõrad tädid.

Tihtipeale saab laps olla lasteaias vaid mõne päeva, kui juba tuleb nohu, köha ja kõrge palavik ning sageli kaasneb kõigele sellele veel kõrvapõletik.

Kõrvapõletik on üks sagedasem lapseea haigus

Lastel tuleb kõrvapõletik väga kergesti. "See on tingitud lapse kõrva ealisest anatoomilisest ehitusest," selgitas Reet Ani.

"Ninaneel ja kõrv on omavahel ühenduses kuulmetõrve abil, mis lapsel on sirge ja suhteliselt avar. Viiruskahjustuse tagajärjel tekib ninas, ninaneelus ja kuulmetõrves limaskesta turse.

Avara kuulmetõrve kaudu satuvad bakterid kiiresti kõrva. Kuna nina limaskest on vahetus kontaktis väliskeskkonnaga, on häired kerged tulema," täpsustas Ani.

Kõrvatohtri sõnul on emad tihti pahased, miks ei vaadata kohe lapse kõrva, vaid hakatakse hoopis nina ja kurku uurima. "Nina ja suu aga ongi just kohad, kust infektsioon alguse saab," ütles Reet Ani.

"Kõrvapõletiku ravi hakkabki kõigepealt pihta nohu ravimisest. Kõige tähtsam on vähendada nina limaskesta turset. Tugeva kõrvavalu puhul tuleb anda ka valuvaigisteid."

Alla aastase lapse puhul on küllalt raske kõrvapõletikku diagnoosida. Väike laps, kes ei oska veel rääkida, ei suuda emale või arstile kõrvavalu arusaadavaks teha. Enamikul juhtudel saab sellest aru siis, kui on näha, et palavikust viril laps alateadlikult oma kõrva katsub.

Mida teha kõrvavalu puhul

Tavaliselt arvatakse, et haige kõrv tahab sooja. Ägedas perioodis ei ole aga soovitatav kõrva soojendada või soojendavaid salve ja kompresse kasutada. Kõrvaarsti sõnul võib valu siis veel hullemaks minna, sest keskkõrvas olev sekreet soojendades paisub ja suurendab kuulmekile pinget.

Pigem soovitab ta kõrva taha panna viina ja veega niisutatud vatitupsu ning see katta näiteks salliga. "Aitab väga hästi," kinnitas Reet Ani. Kõrvatilku enam ei kasutata.

Arsti sõnul võib keskkõrvapõletik tagasi minna ka täiesti ilma antibiootikumideta. Põletikurohud on kõrvaltoimega ja langetavad lapse immuunsust veelgi. Vajadusel tuleb neid muidugi haigele siiski määrata ja ravikuur korralikult läbi teha.

Kehatemperatuuri tõus on organismipoolne võitlus viirustega. Kui palavik on üle 38,5 kraadi, tuleb anda palavikku alandavat rohtu. Kuna kõik lapsed ei talu kõrget palavikku võivad tekkida krambid. Kuni selleni võiks anda vaid raviteesid, mis panevad higistama.

Väikestele lastele peaks siiski kodus alati olema paratsetamooliküünlad, mis palavikku alla võtavad. Apteekides on saadaval ka siirupid paratsetamooliga.

Nohu puhul soovitab arst Nisita salvi, mis võtab turset vähemaks ja aitab limaskesta niiskena hoida. Salv sobib hästi ka väikelastele. Tilkadest võib kasutada Xymelini ja Olynthi.

Tihti loodetakse vaid apteegirohtude peale. Rohkem tuleks aga au sisse tõsta vanad ravivõtted. Suvel võiks ise korjata ravimtaimi. Haiguse puhul on hea tarvitada pärnaõieteed, millele on lisatud vaarika- või mustasõstramoosi. Hästi tõstavad immuunsust astelpajumarjad.

Reet Ani soovitab lastel hästi palju igasuguse ilmaga väljas viibida. Immuunsust saab tõsta, kui laps hõõruda iga päev üle froteekäterätiga, mis on kastetud toasooja vette. Talveks on hästi ette valmistunud need, kel on õnnestunud suvel kas või mõne päeva mere ääres olla. Mereõhk ja päike on parimad immuunsuse tõstjad.

Kõrvapõletikke põevad rohkem allergilised lapsed. Kui organism ei ole mingi välismaise toiduga harjunud, siis ei tohi seda anda. Selline toit võib põhjustada ülitundlikkust, mis on aluseks kõrvapõletiku tekkele.

Arstipraktikas on olnud juhtumeid, kus näiteks kakaod või limonaadi armastavatel lastel olid kõrvad pidevalt haiged. Jätnud need toidud menüüst välja, lapsed paranesid.

Reet Ani rõhutab, et kui lapsel saavad õues jalad märjaks või ta on külma saanud, tuleb kohe ennetuslikke tervendavaid protseduure alustada, näiteks jalad sooja vette panna, sooja teed juua jms. Vaid siis on võimalik haigestumisest pääseda.

Nohust ja köhivat last ei tohi saata lasteaeda või kooli, kus ta võib teisi lapsi nakatada ja ise haigemaks jääda. Tavaliselt kestab siis ka haigus kauem. Õigem oleks kohe koju jääda ja haigus välja ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles