Vanemuine mängib Valgas "Vabamõtlejat"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanemuine mängib esmaspäeval, 30. oktoobril Valga kultuurikeskuses Eric-Emmanuel Schmiti filosoofilist komöödiat "Vabamõtleja", kus peaosalist, filosoof Denis Diderot’d kehastab Jan Uuspõld.

Lisaks Uuspõllule mängivad selles lavastuses Helena Merzin, Karin Tammaru, Marianne Kütt, Marika Barabanðtðikova ja Indrek Tulp. "Vabamõtleja" kunstnik on Ann Lumiste, valguskunstnik Margus Vaigur, muusikaline kujundaja Toomas Lunge.

Publiku ees rullub lahti üks pöörane päev kuulsa prantsuse filosoofi Denis Diderot’ elust. Seksuaalne vabameelsus, flirt, kirg, abielutülid saavad täiesti uue tähenduse, kui tal tuleb valmivasse "Entsüklopeediasse" kirjutada artikkel "Moraal".

"Kuigi "Vabamõtleja" näib olevat kergesisuline komöödia, on see kõigepealt ja peamiselt siiski filosoofiline komöödia," ütles näidendi autor Schmitt.

"Naised tulevad lavale ja lahkuvad lavalt. Mõned neist on ka magamistubadesse peidetud. Need naised on pealtnäha tegelaskujud, samas ideaalkujud. Kõik on targad ja võluvad. Nad panevad meie filosoofil pea ringi käima."

Schmitt on nüüdisaja üks enimmängitud prantsuskeelseid autoreid. Tema näidendid on võitnud mitmeid Moliere’i auhindu, samuti Prantsuse Akadeemia Grand Prix du Theatre’ auhindu.

Eestis on varem Schmiti näidenditest lavastatud "Enigma variatsioonid" (2001 Ugalas), "Kahe maailma hotell" (2001 Rakvere Teatris), "Valgonesi öö" (2003 Ugalas pealkirja all "Don Juani öö"), "Vabamõtleja" (2003 Vene Draamateatris pealkirja all "Alasti tõde"). Schmiti näidendeid mängitakse praegu rohkem kui 40 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles