"Juured" jutustasid Eichenbaumidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõrva kirik-kammersaalis jõudis kohtumistesarjas "Juured" järg Põdrala vallast Pori külast pärit Eichenbaumide perekonna kätte.

Poril on üles kasvanud kolm õde ja kolm venda. Kirik-kammersaalis räägiti kõige rohkem selle pere noorimast lapsest Hendrik Eichenbaumist, kes elab Kanadas. Ta on praegu kõrges eas ja terviseprobleemid ei luba tal enam sünnimaale tulla. Oma vennast rääkis tõrvalastele Hilda Mikk.

Hendrik Eichenbaum sündis 1925. a. Pärast õpinguid Lõve koolis lõpetas ta Teise maailmasõja ajal Tõrva gümnaasiumi ja pärast kooli lõpetamist lahkus oma kodumaalt. Põgenemisteekond kulges Soome kaudu Rootsi. Seal leidis Hendrik esmalt tööd metsa- ja vabrikutöölisena.

Rootsis avanesid võimalused jätkata haridusteed Göteborgi Polütehnilises Instituudis. Noormees omandas insenerikutse ja rakendas oma ametit ühes Malmö ehitusfirmas. Rootsis Lundis Hendrik ka abiellus eestlanna Ellen Aasamäega ja perekonda sündis tütar.

1953. a rändas Hendriku perekond kodumaast veelgi kaugemale. Uue kodu leidis pere Kanadas Niagara Fallsis. Seal sündis perekonda poeg.

Hendrik Eichenbaum läks Kanadas tööle firmasse H. G. Acres Engineering Consultants Co. Firma oli aastatel 1950–1960 mainekas ja kiiresti kasvav, peamiselt tegeldi elektrijõujaamade projektidega nii Kanadas kui ka välismaal.

Oma inseneriameti kõrvalt alustas Hendrik vanemas eas veel õpinguid Concordia Luterlikus Seminaris teoloogia magistri stuudiumis. Õpingutega jõudis ta lõpule 1990. a. Seesama Concordia Luterlik Seminar vääristas Hendrik Eichenbaumi käesoleva aasta 6. mail medaliga "Servant of Christ" (Kristuse teener). Hendrik Eichenbaum on alles teine inimene, kes Kanadas niisuguse medali on pälvinud.

1993. a tähistas Hendrik Eichenbaum oma kodumaalt lahkumise 50. aastapäeva sellega, et külastas jälle vaba Eestimaad, oma õdesid Tõrvas ja lapsepõlveradu Poril.

Hendrik Eichenbaum on kauni käekirjaga ja sügavamõtteline mees. Oma mõtted ta on kirjutanud kõnedeks, raamatuteks ja luuletusteks. Üritusel kirik-kammersaalis luges Eve Valliste mõned Hendrik Eichenbaumi luuletused.

Ka Hendriku Tõrvas elav õde Hilda Mikk kirjutab luuletusi. Mõned tema luulekogud on vend Hendrik trükkinud ja illustreerinud. Ka Hilda Miku luuletusi luges Eve Valliste tõrvalastele ette. Ürituse tegi meeleolukaks Karl Käsper, mängides vanal väikesel akordionil vanu armsaid laule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles