Kaagjärve mõisast kaob algkool

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaagjärve mõis vajab hädasti remonti. Kust raha saada, see on valla mure.
Kaagjärve mõis vajab hädasti remonti. Kust raha saada, see on valla mure. Foto: Heino Käos

Karula vallavolikogu korraldab valla koolivõrgu ümber. 4. augustist lõpetab tegevuse Kaagjärve lasteaed-algkool. Sulgemist põhjendatakse rahanappusega.

Karula vallas asuv Lüllemäe põhikool otsustati aga muuta liigilt lasteaed-põhikooliks, kuid kooli nimetuseks jääb põhikool.

Vallavolikogu otsuse kohaselt jätkub põhikooli tegevus kolmes hoones. Õppetöö 1.–9. klassini jätkub Lüllemäe põhikooli hoones. Lüllemäe põhikooli lasteaia Kaagjärve rühm jääb Kaagjärve ja lasteaia Lüllemäe rühm Lüllemäele.

Raha taotlemine raske

Vallavanem Rain Ruusa sõnul on vald Kaagjärve õpetajatele varasematel aastatel raha juurde saanud maavanema reservfondist. Vallavanema sõnul on taotlemine muutunud iga aastaga raskemaks. Põhjuseks on laste arvu vähenemine ja vajadus korrastada Karula valla koolivõrk.

Ruusa lootis uuele üldhariduse rahastamismudelile, mis kergendaks väikekoolide majandamist, kuid kahjuks see haridusministri otsuse kohaselt 2007. aastal ei rakendu. Valga maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Valeri Talu ütles eile, et fond raha saamiseks on olemas.

«Kui Karula valla volikogu on otsustanud kooli sulgeda, siis see on nende otsus koolivõrgu korrastamiseks. Kolm kooliõpetajat saavad seaduses ette nähtud koondamistasud. Ilmselt ei tule ka Lüllemäe põhikool oma rahaga välja, sest pedagoogide palgad tõusid. Vaja on raha saamiseks taotlus teha,» lausus Valeri Talu.

Kaagjärve elanikud on kooli allesjätmiseks allkirju kogunud, sest neile paistab imelikuna, et majja jääb lasteaed ja hoone kulud jäävad valla kanda.

Ruusa ütles, et kooli asemel on kavas majja tuua raamatukogu ja ka külaselts soovib ruume. Külaelanikud leidsid, et suures majas on ruumi kõigile, kool töötab ju hommikupoolikul, õhtul võib käia seltsitegevus.

Riigikokku kandideerijad rõhutavad, et algharidust tuleb võimaldada kodu lähedal. «Valimislubadused on üks asi, elu on teine,» ütles vallavanem, kes ise Riigikokku ei kandideeri.

Sellel õppeaastal õpib Kaagjärve lasteaed-algkoolis 13 õpilast. Kas Kaagjärve küla lastevanemad panevad tuleval aastal lapsed kooli Lüllemäele või Valga linna, see on nende otsustada. Kardetakse, et küla jookseb elanikest tühjaks ja uusi ei tule, kui pole kooli.

Lastevanematel on hirm, et Lüllemäel pole vastava tasemega õpetajaid. Valeri Talu ütles, et seal töötab 13 õpetajat, neist kümnel ja direktoril on kõrgharidus.

Kaagjärve on mõisakool. 11. detsembril 2005. a on vallavanem kultuuriministeeriumile kirjutanud: «Käesolevaga kinnitab Karula vallavalitsus, et Kaagjärve mõisas asuv lasteaed-algkool jätkab oma tegevust vähemalt viie aasta jooksul arvates projekti rahastamise otsuse tegemisest.»

Vastus järelepärimisele

Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste osakonna peaspetsialist Marju Reismaa ütles, et 13. detsembril 2006 tehtud järelepärimisele vastas Karula vallavalitsus 2. jaanuaril 2007.

Vastusest selgus, et mõisahoones jätkab tegevust Lüllemäe põhikooliga liidetud endise Kaagjärve lasteaed-algkooli lasteaia rühm (1. korrus ja keldrikorrus), järgmisest aastast saab teisele korrusele ruumid Kaagjärve raamatukogu ja avalik internetipunkt ning taotluse ruumide üürimiseks on esitanud MTÜ Kaagjärve Külakeskus. Jätkuvalt kasutatakse hoone saali piirkonna kultuuriürituste korraldamiseks.

«Kuna säilib mõisahoone avalik kasutus ning lasteaiarühm on Lüllemäe põhikooli osa, siis ei näe me põhjust eraldatud toetust tagasi nõuda,» lausus Marju Reismaa. Mõisahoone remont oleneb valla leidlikkusest raha hankida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles