Uuel laskesuusastaadionil peetakse suvebiatloni MM

Egon Valdaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehvandi uhiuus laskestaadion on valmis 12. suvebiatloni maailmameistrivõistlusi vastu võtma.
Tehvandi uhiuus laskestaadion on valmis 12. suvebiatloni maailmameistrivõistlusi vastu võtma. Foto: Egon Valdaru

4.–8. septembrini toimuvad Otepääl 12. suvebiatloni maailmameistrivõistlused. Esimesed kolm päeva võisteldakse laskejooksu distantsidel, viimased kaks päeva rullsuuskadel. 7. ja 8. septembril toimuvaid võistlusi rullsuuskadel näidatakse otsepildis Eurospordis.

Võistlusteks valmis Tehvandil uhiuus laskestaadion. Võistluste organiseerimine on usaldatud IBU (Rahvusvaheline Laskesuusatamise Liit) Eesti laskesuusatamise föderatsioonile. Korralduskomitee esimehe Aivar Nigoli sõnul on Tehvandi spordikeskuses laskesuusastaadioni ehitustööd lõpetatud ning ollakse valmis sportlaste ja külaliste vastuvõtuks.

Juuni keskel inspekteerisid Tehvandi lasketiiru IBU esindajad ja soovitasid taotleda B-kategooria litsentsi, mis annab õiguse kõigi IBU tiitlivõistluste korraldamiseks peale täiskasvanute talviste maailmameistrivõistluste. Talvise MMi korraldamine eeldaks A-kategooria olemasolu, selle saamiseks tuleb ehitada staadionihoone ja ajakirjanike maja.

Uus laskesuusastaadion sai kõrge hinnangu

Laskestaadionile andsid kõrge hinnangu nii IBU Otepää suvebiatloni tehniline delegaat Sergei Sarõtsev ja alakomitee esimees Vadim Melichov kui ka IBU Euroopas toimuvate võistluste koordinaator Ventžeslav Iliev. IBU esindajad kinnitasid, et uus tiir on tehnilistelt parameetritelt õigesti lahendatud, esile tõsteti huvitavat rajaprofiili.

«Valminud staadion vastab kõigile IBU poolt kehtestatud nõuetele ning on viimasel ajal maailmas valminud laskesuusatamise staadionitest üks kaasaegsemaid.

Selle väärtust tõstab eriti ühendus rollerite rajaga, mis avardab oluliselt staadioni kasutusvõimalusi suveperioodil,» lausus IBU alakomitee aseesimees Kalju Valgus, kes omab pikaajalisi kogemusi tiirude arendamisel Euroopas.

Tema kinnitusel saab Tehvandil tulevikus korraldada kõrgel rahvusvahelisel tasemel laskesuusatamise võistlusi ja Eesti laskesuusatajad saavad nendeks valmistuda kaasaegsetes tingimustes.

Korralduskomitee juhi Aivar Nigoli sõnul on suusarolleritel võistlemise tarvis Tehvandile juurde ehitatud vajalikud 3,3 km, 2,5 km ja 2 km pikkused rajad. «Kõik ei ole uuesti ehitatud, vaid osalt on olemasolevaid radu uutega ühendatud. Samuti tekitati juurde rajad nõuetekohaste jooksudistantside saamiseks. Ümberkorralduste tegemisel jälgisime, et alles jääksid suusatajatele vajalikud rajad.»

Otepää soovib korraldada talvist laskesuusatamise MMi

Võistluste nõukogu juhib Meelis Atonen, liikmete seas on Laine Jänes, Alar Arukuusk, Jaak Aaviksoo, Marko Kaljuveer. Suvebiatloni MMi keskus tuleb Otepää spordihoonesse, kus saab olema sekretariaat ning akrediteerimine ja transpordi korraldus. Võimaldamaks võistlustulemuste kiiret edastust, tagatakse sekretariaadile ja pressile elementaarsed töötingimused ka staadionil.

Võistluste 45 minutit kestev avaüritus sisaldab avadefileed, võistkondade tutvustust ning lippude heiskamist. Kõlavad hümnid ja kõned, Otepää isetegevuslased saavad ülesastumisteks 10–15 minutit. Võistlusjärgselt peetakse Otepää keskväljakul kaks suuremat autasustamist.

Kolmanda päeva järel toimuval medalitseremoonial võetakse kokku jooksudistantsid ja neljanda päeva järel tunnustatakse suusarolleri distantside parimaid. Kaks viimast päeva on otsepildis Eurospordis, mistõttu ajakava on väga tihe ja vaheajad viidud miinimumini. Viimasel päeval lõpevad võistlused varem ja nii lilletseremoonia kui medalite kätteandmine toimuvad staadionil.

Tulemas on väga atraktiivne võistlus. «Pealtvaatajad saavad väga tõsise elamuse, sest põhisündmused toimuvad staadionil asuvas lasketiirus,» teatab Nigol. Saabub palju tugevaid sportlasi, samuti on kohal kõik Eesti tugevamad laskesuusatajad. «Dimitri Borovik ja Indrek Tobreluts on mitmekordsed suvebiatloni maailmameistrid, võistkondlikult oleme tulnud hõbedale ja pronksile. Meil on, kellele pöialt hoida,» kinnitab Nigol.

Nigoli kinnitusel on suvebiatlon kiiresti populaarsust koguv ala. «Tegemist on atraktiivse spordialaga, mille vastu on televisioonil suur huvi tekkinud. Kuna ala müüb hästi, on IBU käivitanud suviste karikavõistluste sarja, millest 2008. a augustiks on planeeritud kahe etapi korraldamine Eestis. Järgmisel aastal peetakse nii Haanjas kui Otepääl Euroopa karikaetapp suvebiatlonis.

«Hetkel saame taotleda mitmeid talvevõistlusi, Euroopa meistrivõistlusi, samuti juunioride MMi, maailmakarika etappi. Aga meiega samaväärseid kohti on veel, peame tõestama, et oleme suutelised korraldama võistlusi kõrgel tasemel. IBU jaoks on väga oluline, et teleülekanne oleks tasemel,» selgitab Nigol.

«Kui Tehvandi staadioni vana osa rekonstrueerimisel ehitatakse staadionihoone, saame hakata taotlema ka talviseid laskesuusatamise maailmameistrivõistlusi.» Nigol usub, et eesmärgini on võimalik jõuda lähema kümne aasta jooksul.

----------------------------------------------------------------

Rekonstrueerimine

Lõpule on jõudnud staadioni rekonstrueerimise esimene etapp. Tehvandi spordikeskuse staadioni pikenduse tulemusel valmisid lasketiir ja ligi kilomeeter uut rollerirada. Uuele suusastaadionile on ehitatud laskeseinad ning lasketiiru ümber ohutuspiirded. Vanas lasketiirus oli 17 kohta, uuel staadionil on neid 30. Tribüünil on 1000 istekohta.

Ühele poole on saadud ka haljastamise ja asfalteerimistöödega. Uuendatud on vana rolleriraja asfaltkate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles