Paisjärvest ammutavad ekskavaatorid muda välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellenurme paisjärves sõidavad ekskavaatorid ja autod, käib järve saneerimine.
Hellenurme paisjärves sõidavad ekskavaatorid ja autod, käib järve saneerimine. Foto: Heino Käos

Palupera vallavalitsuse tellimusel käib Hellenurme paisjärve puhastus. 5,5 hektari suurune järv peab korda saama 30. oktoobriks.

Hellenurme paisjärv asub Elva jõel. Järv oli ka enne korrastamist turisti jaoks ilus, kuid selles hõljuv muda oli vee sogaseks muutnud ja vald tellis ASilt Maa ja Vesi järve puhastamise projekti.

Raha projekti elluviimiseks andsid Euroopa Regionaalarengu Fond (ERF), Riikliku Looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regioon, Palupera vallavalitsus, MTÜ Hellenurme Mõis ja OÜ Palu-Teenus.

Projektijuht Anto Raukas rääkis eile, et suurem osa järvemudast – 63 000 kuupmeetrit on välja veetud. Veel on vaja ammutada 40 000 kuupmeetrit mineraalset osa. Järvest on välja tõstetud ka igasugust olmeprahti, mis sinna aastate jooksul loobitud.

Töid teeb AS Sangla Turvas Puhjast. Ettevõtte projektijuht Raukas ütles, et järve puhastama iga firma ei pääsegi. Neil aga on kasutusel uued ekskavaatorid ja autod, mis ei reosta veekogu masinakütusega. Tuli ehitada plaatteid ja ettetulevatesse järveaukudesse täidist vedada, et suured autod pääseks muda välja viima.

Järvest väljaveetud mineraalaine (muda, liivsavi, savi jm) veetakse vabale maale ning pärast aastast seismist läheb lämmastiku ja fosforiidirikas kompost põldude väetamiseks.

Järves on ka saar, mis senini jäänud ekskavaatorite poolt puutumata. Anto Raukas lubas tellijaga arutada, kas saart, mis kunagi kunstlikult järve tekitati, on ikka mõtet alles jätta, sest see segab veepeeglit. Saareta avaneks veskitammilt ilus vaade järve tagumiselegi osale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles