President annab homme Pühajärve põhikoolile üle tiitli «Eesti kaunis kool 2007»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese klassi õpilased koos klassijuhataja Maie Eensaluga panevad oma kingitust, maalitud kivi koolilogo juurde.
Esimese klassi õpilased koos klassijuhataja Maie Eensaluga panevad oma kingitust, maalitud kivi koolilogo juurde. Foto: Erakogu

Pühajärve koolile algas 2008. aasta rõõmusõnumiga. Projekt «Roheline kooliõu – hea idee ja väärt tegu rohelise mõtteviisiga koolis» sai tiitli «Eesti kaunis kool 2007».

See on väga suur tunnustus kogu kooliperele, mida näitab seegi, et tiitlit tuleb 29. veebruaril üle andma Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Tunnustusega kaasnevad rahaline preemia 50 000 krooni ja Anu Raua etnograafiline gobelään.

Projekti peaeesmärk on Eesti Õpetajate Liidust pärit algatajate väitel kooli vaimsuse ja õpilaste väärtushinnangute kujundamine. Tähtsal kohal on samuti kodanikuharidus, keskkonnasäästlikkus ja loodushoid, isamaaline kasvatus ja lipukultuur.

Õppimine peaks olema huvitav

Projektitöös kasutatav avastusõpe ja tegevustega seotud õppimine aitab koolitööd muuta õpilastele huvitavaks, teadmiste omandamine peaks aga edaspidi olema lihtsam ning põnevam.

Tähelepanu pööratakse kooliümbruse funktsionaalsusele ja heakorrale, õues õppimisele, õpilaste ideede genereerimisele ning nende teostamisele, meeskonnatööle koolis.

Juba viis aastat tagasi tekkis õppekava arendusprotsessi käigus õpetajate rühmatöö tulemusena mõte määrata igale õppeaastale läbiv teema. Ideed edasi arendades jõuti kokkuleppele pühendada veerandi lõpupäevad sellele teemale, külalistega kohtumistele, filmide vaatamistele ja rühmatöödele.

2004/05. õppeaasta läbiv teema oli keskkond. Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) poolt rahastati projekt «Loodusharidusüritused koolis», kooli direktor osales konverentsil «Roheline kooliõu – atraktiivne õpikeskkond». Meie sõpruskoolile Raudna põhikoolile Viljandimaalt omistati kaunima kooli tiitel.

Suured eesmärgid

Aeg oli küps, et võtta osa üleriigilisest konkursist «Eesti kaunis kool».

Meeskond, kuhu kuulusid koolijuht, huvijuht Eve Koser, KIKi projeke kirjutavad loodusainete õpetajad Peeter ja Pille Kangur, teised tegusad koolitöötajad, õpilasomavalitsusesindus ja abilised Otepää looduspargist Margit Turb ja Tarmo Evestus, pani paika eesmärgid.

Need kõlasid järgmiselt: innustada õpilasomavalitsuse tegevust ja kaasata sellesse ka lapsevanemaid, teadvustada õpilastele isamaalise, loodushoidliku ja keskkonnasäästliku eluviisi põhimõtteid, kujundada väärtushinnanguid ja suhtumist meid ümbritsevasse keskkonda omanditunde ja lugupidamisega, õpetada nägema, märkama ja toetama kooliümbruse heakorrastust, arendada õpilastes loovust, ideede genereerimise oskust ja nende realiseerimist praktilises tegevuses, õppida kasutama projektitööd kui õppemeetodit, viia õpilased kooliseinte vahelt välja, et anda õpiteadmised ja -oskused tavapärasest erinevas keskkonnas.

Mõned ideed said kohe teoks

Alustati ideede kogumisega kõikides huvigruppides nii õpilaste, õpetajate kui ka lastevanemate seas. Mõned ideed – näiteks need, mis puudutasid kooliranda, kooli ümbrust ja prügikaste – realiseeriti koheselt. Teised, nagu näiteks spordiväljaku väljaehitamine, vajavad suuremaid investeeringuid ja koostööd vallaga.

Projekti käigus osteti koolile binoklid, mis võimaldasid nii lasteaiarühma lastel kui ka algklasside õpilastel jälgida lindude tegevust talvisel toidulaual. Kevadel valmistati pesakaste nii kooli ümbrusse kui looduspargi territooriumile. Alustati igakevadise vanapaberi kogumise traditsiooniga.

2006/07. õppeaasta läbiv teema oli karjäär. Koolis toimuva karjääriõppe eesmärk on aidata õpilastel arendada teadlikkust iseendast, omandada teadmisi töömaailmast, elukutsetest ja õppimisvõimalustest ning kujundada hoiakuid ja toimetulekuoskusi, mis soodustavad sisenemist kaasaegsesse töömaailma.

KIKi toetus projektidele «Õuesõppepäevad Pühajärve koolis» võimaldas katta kulutused transpordile, veebikaamera ja teleskoobi ostmisele. Kool on omanäoline väljakujunenud traditsioonide ja loodusharidusürituste poolest.

Tehti ühiskülastusi

Kuna ka Ökokrati projekti teemaks oli «Mets õpetab», külastas koolipere ühiselt Pähni looduskeskust, Karula rahvusparki ja Räpina paberivabrikut.

Õppeekskursioonidel ja -käikudel läbiti õpperajad, täideti töölehti, koguti uut infot ja tutvuti nendes paikades töötavate ametimeeste ülesannetega. Üheksanda klassi õpilased viibisid töövarjupäeval Otepää valla asutustes. Nooremad esitasid uurimustööd valla ettevõtetest ja oma lähedaste elukutsetest.

Projekti kõige emotsionaalsem osa oli veebikaamera paigaldamine lindude pesakasti, mis võimaldas tervel kooliperel jälgida nii tihase kui metstiku eluolu pesa kujundamisest kuni poegade munast koorumiseni. Seal nähtut ja kogetut ei saa võrrelda kooliõpiku ega -tunniga.

Osalemine projektis «Kaunis kool» õpetas, et eesmärgistatud ja planeeritud tegevused koostöös erinevate huvigruppidega rikastavad koolielu, annavad uusi oskusi ja õpetavad nägema kõrvalseisjat ning ümbritsevat keskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles