Loodusfotograaf Arne Ader õpetas noori loodust pildistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets. Foto on illustratiivne.
Mets. Foto on illustratiivne. Foto: Marily Milter

Valgamaa keskkonnateenistuse eestvõttel kogunesid maakonna noored nädalavahetusel loodusfotolaagrisse, kus õpetusi jagas tuntud loodusemees Arne Ader. Otepää lähedal Lutsu turismitalus toimunud üritusel kuulati nii teoreetilist juttu kui tehti praktilisi harjutusi ja püüti pildile kevadet.

Loodusfotograaf Arne Aderi sõnul on looduse pildistamine imelihtne, kui olla kaameraga õigel ajal õiges kohas ja teada, mida pildistad.

«Olla õigel ajal õiges kohas on kindlasti olulisem kui fotoaparaadi mark,» innustas loodusemees noori. «Mõnikord tähendab «õigel aeg õiges kohas» hoopis vaatamise, passimise ja hoo maha võtmise küsimust,» lisas ta.

Kuid see polnud ainus nõuanne, mis loodusemehel noortele jagada oli. Esimesel laagripäeval tegeldi teooriaga ja vaadati ning analüüsiti koos meistri fotosid.

Laupäeva varahommikul tuli noortel endil pildistama minna. Fotoretk oli vabatahtlik, kuid minejaid jagus. Pealelõunaks pidid osalenud oma fotodest välja valima kolm paremat, mida üheskoos analüüsiti ja hiljem ka ritta seati.

Pildistajate hinnangul osutus ülekaalukalt parimaks Tõrva gümnaasiumi noormehe Taavi Lutsari foto päikesepeegeldusest. Teise koha sai Kaija Põldsepa foto sinilillest ja kolmanda Jana Jaaniste varahommikune kortslehejäädvustus. Mõlemad tüdrukud õpivad Otepää gümnaasiumis.

Teistest rohkem said hääli veel Hargla kooli poiste Kristo Arikase ja Siim Raudsepa, Keeni kooli tüdruku Marily Milteri ning Tõrva gümnaasiumi noormehe Tauno Tilga fotod. Kuid tunnustust ja kiidusõnu jagus tegelikult kõigile.

Ka täiskasvanute kolmeliikmeline žürii tegi oma valiku ja tõstis esile veel Eve Kurvitsat Pühajärve põhikoolist, Liis Selget Otepää gümnaasiumist, Meigo Albrechti Keeni põhikoolist ja Jaan Kaur Kotsurit Valga gümnaasiumist.

Keskkonnateenistuse keskkonnateabe spetsialist Mait Kuusik ütles, et noored kutsus ta loodusfotolaagrisse koolide ja loodusainete õpetajate kaudu.

«Saatsin kutsed koolidesse ja loodusainete õpetajatele e-kirjaga, millele reageeriti erinevalt. Näieks Hargla põhikoolist helistati peaaegu kohe. Oli ka neid koole, kust keskkonnateenistusega üldse ühendust ei võetud,» selgitas ta. Loodusfotolaager toimus tema kinnitusel KIKi toel.

Laagripäevade õnnestumisele aitas palju kaasa sobiv asukoht – Lutsu turimistalu, mille perenaine Eike Tasa püüdis noortele laagripäevad omalt poolt mõnusaks ja meeldivaks teha.

«Järgmisel nädalavahetusel võiks juba järgmine loodusfotolaager olla,» andis üks osalenu toimunule omapoolse hinnangu. «Samas kohas ja sama juhendajaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles