Uusi telekanaleid lisandub kui seeni pärast vihma

Jüri Pihel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis viimast kuud on Eesti telemaastikule toonud neli kodumaist telekanalit, mis on rohkem, kui neid seni üldse meil oli. Uued kanalid levivad tavaantenniga vaadatava digitaaltelevisiooni ja kaabel-TV võrkude vahendusel ning pakuvad tänu oma täpsemale programmisuunitlusele olulist lisa senisele kolmele universaalsele kanalile.

Uute kanalite hooaja avas eelmise aasta novembris esimene eestikeelne spordikanal Kalev Sport. Tavaliselt arvatakse – ja õigusega –, et naised vaatavad telerit rohkem kui mehed. Nii kipuvad telejaamad mehi hoopis ära unustama. Selle koha pealt on Kalev Spordil künda väga lai põld, hästi tehtuna on tal hea perspektiiv. Eks head spordikanalit vaatab ikka õrnem sugu ka.

Selle aasta veebruaris tuli turule Eesti esimene reklaamivaba kommertskanal, Starmanile kuuluv Neljas. Uus telejaam on nooruslik ja pakub mitmekesist meelelahutusprogrammi igas eas inimesele. Erinevalt teistest uutest kanalitest on Neljas kättesaadav ainult Starmani kaabel-TV ja Zuum-TV vaatajatele.

Märtsi lõpus käivitus TV3ga samasse gruppi kuuluv telekanal TV6, mis näib end positsioneerivat meelelahutuskanalina nooruslikule vaatajale. Olulisel kohal on TV6 kavas ka varem TV3s näidatud suurte filmide kordused.

Märtsi lõpp tõi uue kanalina eetrisse ka Kanal 2 sõsarprogrammi Kanal 11, valdavalt meelelahutuslik on seegi. Erinevalt TV6st näib aga Kanal 11 programm olevat koostatud eeskätt naistele, sisaldades nii kodu- kui välismaiseid vestlussaateid. Mitmete Kanal 2 programmis olnud saadete kordused võimaldavad vaatajail oma aega paremini planeerida.

Augustis käivitub täies mahus Pekingi olümpiamänge edastav ETV olümpiaprogramm, mis on vaadatav ainult digi-TV vahendusel. Seejärel jätkab sealsamas ETV teise kanali pilootprojekt.

Lisaks eestikeelsetele tasuta teleprogrammidele saab sama antenni ja seadmega tasu eest vastu võtta terve hulga häid rahvusvahelisi satelliidikanaleid.

Selle aasta 31. märtsil tehti väikesel Ruhnu saarel ajalugu. See on esimene koht kõigis Baltimaades, kus vana telesaatja hoopis välja lülitati. Sellega algas Eesti täielik üleminek digitelevisioonile.

Õhu kaudu leviv analoogtelevisioon on Eestis kavas täielikult välja lülitada juba veidi rohkem kui kahe aasta pärast, juunis 2010. Aga digivastuvõtule üleminekut ei pea kaks aastat ootama, sest digisignaal katab juba sel suvel kogu Eesti. Ning vaatamisväärset headest jutusaadetest unikaalse olümpiaprogrammini peaks leidma juba praegu igaüks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles