Otepää valmistub ajalooliseks etenduseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Otepää linnamäel on 18. juulil spetsiaalselt selle koha jaoks loodud lavastuse esietendus. Tüki nimi on «Pärija», selle on ajaloolase Ain Mäesalu uurimuse põhjal näidendiks kirjutanud Triin Sinissaar, lavastab Raivo Trass.

Tegemist on pärimusteatri Loomine ja Otepää valla ühise suurprojektiga. Eesmärk on tähistada sellega Eesti Vabariigi 90. aastapäevale pühendatud juubeliaastat ja 800 aasta möödumist muistsest vabadusvõitlusest.

«Meie elame aastas 2008. Otsest sõjaohtu pole – NATO valvab, piirid on avatud. Aastal 1208 oli kõik teisiti – meie, eestlased, käisime röövimas mujal ja meid rüüstati omakorda agaralt, kuni tuldi rivikorras kindla sihiga, risti ja tulega maid mõõtma ja jagama. Mis meist sai, mis meist jäi,» selgitas Otepää valla kultuurijuht Sirje Ginter loo tausta.

«Eesti naine on loodud elama, õitsema, emaks ja vanaemaks saama, kuid läbi sõdade ja kannatuste ei ole see lihtne olnud. Läbi Otepää paikkonna legendide ja ajaloo tuuakse vaatajateni eesti naise lugu. Etendus süüvib emaduse olemusse ja vajadusse seda väärtustada,» annab teater etenduse tutvustuses teada.

Lavastuse kunstnik on Riina Vanhanen, muusikaline kujundaja Anne Maasik, regilaulude alane nõustaja Ingrid Rüütel. Näitlejatest mängivad Külli Teetamm Tallinna Linnateatrist, Kersti Kreismann Eesti Draamateatrist, Hannes Prikk, Päär Pärenson, Joonas Parve, Alina Karmazina Vanemuisest ja paljud teisedki.

Kaasa teevad Otepää teatri näitlejad ning regilauljad Ene Vilipuu Alalt ja Madli Võsoberg Tartust.

Lava hakatakse ehitama 1. juulil, proovid algavad 7. juulil. Siis tulevad näitlejad kohale ja elavad Otepääl, kuni viimane etendus antud.

Esietendusele järgneb nimelt veel viis etendust – 19., 20., 25., 26. ja 27. juulil. Algus on iga kord kell 20, pääs linnamäele algab kell 18. Linnuse kolmel tasapinnal müüakse kohalikku käsitööd ja Otepää talude toidukaupa. Lastele on avatud mänguplats. Pärast etendust on sealsamas ajalooline vestlus Ain Mäesalu juhtimisel koos lõpupauguga keskaegsest püssist.

«Loodame, et see projekt kujuneb Otepää kultuurielus erakordseks sündmuseks. Tagajärgki on oluline – Otepää linnamägi saab korda,» ütles Sirje Ginter.

Kuni 30. juunini võib Piletilevist osta sooduspileteid etendusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles