Kümme küsimust. Tunne inimest: Feliks Rõivassepp ja Imbi Rõivassepp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Feliks ja Imbi Rõivassepp
Feliks ja Imbi Rõivassepp Foto: Erakogu

Täna vastavad kümnele küsimusele teineteise vastuseid kuulmata Feliks Rõivassepp ja tema abikaasa Imbi Rõivassepp. Feliks Rõivassepp (53) on Valga haigla kirurgiaosakonna juhataja ja linnavolikogu esimees, Imbi Rõivassepp (49) Valga linnavalitsuse rahandusameti juhataja. Neil on viis last: Kristjan (27) töötab Otepää abivallavanemana, Kaspar (26) on Põhja-Eesti regionaalhaigla ortopeedia resident, Kadri (24) on Tartu Ülikooli kliinikumi sisehaiguste resident, Sander (18) õpib Tallinna ühisgümnaasiumi 12. klassis, Karmen Tartu Mart Reiniku gümnaasiumi 10. klassis. Kaspari poeg ja tütar on teinud tänase loo kangelastest vanaema ja vanaisa.

1. Muinasjuttudes antakse võimalus esitada kolm soovi, mis kohe täituvad. Mida te sooviksite Valga linnale?

2. Töötate eri valdkondades, kuid mõlemad juhina. Kumb teist juhib kodus ja miks on see nii?

3. Kui palju teie kodus arutatakse pereliikmete kordaminekuid ja ebaõnnestumisi?

4. Millal ja mis moel on lapsed teile kõige rohkem rõõmu valmistanud?

5. Nimetage oma töös mõni eba- õnnestumine, mille oleks saanud ära hoida, kui ...?

6. Mis teid väsitab ja kuidas sellest üle saate?

7. Mis te teeksite teisiti, kui oleksite praegu abiturient?

8. Missugused on teie hobid?

9. Mida te ei taha tööst vabal ajal teha?

10. Iseloomustage palun oma abikaasat.

FELIKS RÕIVASSEPP

1. Soovin, et Valgas areneksid tingimused, mis tekitaksid siit kunagi õppima läinud noortes soovi tagasi tulla ja anda oma parim meie linna arengusse; et linna ilme ja olme oleksid nii korras, et ei riivaks enam kellegi silma; et kõigil valgalastel oleks kindel töökoht, sissetulek ja hea tervis.

2. Me püüame omavahel kõik asjad läbi arutada ja otsused teha koos, kusjuures mõningate otsuste langetamisel arvestame ka väga laste arvamust. Otsuste algataja on kord üks, kord teine.

3. Meie pere on suur, kuid sellest sügisest oleme praktiliselt kahekesi. Hulgakesi saame kokku maakodus. Pereliikmete kordaminekud ja ebaõnnestumised lähevad meile kõigile vägagi korda. Kordaminekutest tunneme rõõmu, ebaõnnestumiste pärast muretseme kõik. Nii on see alati olnud ja see on meile väga oluline.

4. Rõõmu on väga palju: kolm vanemat last on ülikooli lõpetanud ja oma koha erialaselt leidnud, Karmen on muusikas väga palju saavutanud ja tema esinemises on alati killuke sõnumit ka emale-isale. Sanderi valik on jalgpall. Kui võimalik, olen käinud tema mängule Tallinnaski kaasa elamas. Ka see on pakkunud mulle palju positiivseid emotsioone. Praegu liigub ta selles suunas, et jätkata jalgpallurina. Isadepäeva puhul on alati meeldiv, kui lapsed tulevad koju või helistavad. See tähendab, et sinust hoolitakse. Mina saan seda tunda.

5. Meditsiinis ei saa olla kõik sada protsenti okei. Meelde tuleb üks aastatetagune selja blokaad, mille oleks võinud tegemata jätta, kui oleks võimalik ette näha, mida ühe või teise toimingu tegemine või tegemata jätmine võib haigele tähendada.

6. Väsitab mure, sest haiglamiljöö tuleb igale poole kaasa ja mõtted vajavad edasimõtlemist. Töö iseloomu tõttu on mingi okas alati hinges. Haiglas püüame sellest üle saada kolleegidega asja arutades, väljaspool aitab füüsiline tegevus, näiteks muruniitmine, ja muusika. Mõnikord võtan veel akordioni kätte.

7. Arvan, et abituriendina ei teeks ma midagi teisiti – valiksin ikka arsti elukutse. Väiksena oleksin rohkem huvitunud muusiku elukutsest. Mind paelus see väga. Esimese pilli ostsin kogutud raha eest, mängima õppisin omal käel. Kui külas nägin kitarri seinal, tahtsin korragi katsuda.

Kõik meie viis last on lõpetanud Valga muusikakoolis Lenel Ranna klaveriklassi. Minul ei ole muusikalist haridust. Sellest on mul väga kahju. Laulnud olen TAMis ja meesansamblis. Keskkoolipäevil hakkasin mõtlema meditsiini peale, lappasin läbi palju meditsiinilist kirjandust ja konspekteerisin mitu kladet kogutud tarkusi täis.

8. Muusika, maakoduga tegelemine. Mulle meeldib kalal ja seenel käia. Olen tugitoolisportlane. Kui oleks tahtmist, võiksime päris hea pereansambli teha, aga see võib sündida vaid perekondlikel koosviibimistel.

9. Tööst vabal ajal ei tahaks tegelda meditsiiniliste küsimuste lahendamisega, aga sellest tuleb üle olla.

10. Imbi on mõistev, osavõtlik ja hoolitsev. Kokkuvõtlikult – abikaasa ja ema rolliga on ta hästi hakkama saanud.

IMBI RÕIVASSEPP

1. Ettevõtlikke inimesi, kes tahaksid siin ettevõtlust arendada, et inimestel oleks töökohti; inimestele avaramat silmaringi, et osataks näha head ja ilusat, mis on tehtud; tervist kõigile Valga inimestele.

2. Tihti on nii, et meie mõlema mõte liigub ühes suunas, kui üks ütleb midagi natuke varem välja, siis teine on just tahtnud seda öelda. Meil on kaheliikmeline juhatus, otsused tulevad kahe allkirjaga, ja seitsmeliikmeline nõukogu. Mida aasta edasi, seda domineerivam on laste hääl.

3. Kõik arutatakse läbi. Rõõmustame rõõmude üle ja jagame kurvastusi, kui neid on. Rõõmu puhul võetakse kohe telefon kätte. Keegi oma murehunniku otsa üksi istuma küll ei jää.

4. Iga hetk alates esimesest naeratusest, esimesest sammust, esimesest hambast kuni ülikooli lõpetamiseni, kuni lapselapse sünnini. Pingerida küll ei ole võimalik nendest sündmustest teha. Emadepäeva kingitused on olnud väga üllatavad.

Äsja raputas mind läbi minu sünnipäeva hommik. Lapsed laulsid mu üles, kutsusid suurde tuppa ja ütlesid, et tahavad midagi näidata. Panid DVD mängima. Ekraanile tuli minu poegadest noorim, Sander, kui ta oli teises klassis ja laulis koolis emadepäeval laulu «Emale».

See oli ainus kord, kui tema laulis laval ja veel solistina. Nad olid selle salvestuse üles otsinud kooli arhiivist. Ma nägin tookord seda esinemist, aga isegi ei teadnud, et see lindistus olemas on. Karmen laulab, kõik teised laulavad, aga Sander! Ta ei ole seda tüüpi inimene. See DVD kingiti mulle ja see jääb surmani meelde.

Nende kingitused on kõik väga leidlikud. Kord kinkisid nad mulle kollektiivse loominguna T-särgi, millele olid peale trükkinud kõik minu väljendid, mida ma nende peal olen kasutanud. No näiteks, kui keegi midagi otsib ega leia, ma lähen appi ja leian, siis on minu lemmikväljend: «Võta seniks see, kuni sa oma üles leiad.» Neid kirju lugedes hakkasin kõrvus oma häält kuulma. Panin särgi kaks korda selga, rohkem ei pane, et tekstid ära ei kuluks.

5. Ise olen püüdnud elada ausalt. Minu nõrkus on, et ma ei oska kahtlustada ebaausaid inimesi. Minu ebaõnnestumised on tingitud liigsest sinisilmsusest ja sellest, et usaldan inimesi. Mida noorem olin, seda kergem oli mind haneks tõmmata. Minult ongi valet kõige raskem andeks saada.

Viimane konkreetne näide on see kultuurimaja skandaal. Keegi ei oleks keelanud mul teha linnapeale ettepanek saata mind kultuurimaja kontrollima-revideerima, kuigi see ei ole otseselt minu kohustus. Aga ma ei tulnud selle peale, kuna asutuses on nii pädev juht. See on minu viimase aja suurim möödalaskmine.

Kui? Kui ma ei oleks tookord lasknud end Atonenil pehmeks rääkida, oleksin rahumeelselt haigla pearaamatupidaja edasi ja poleks üldse selle poliitikasupi sisse sattunud.

6. Väsitavad stressisituatsioonid, mõttetu töö tegemine ja alluvate motiveerimine mõttetut tööd teha, usaldamatus, liigse lobisemise kuulamine. Sellest aitab välja vaikus ja loodus. Naudin seda maakodus.

7. Kui saaksin kooli tagasi, veel parem, kui viiendasse klassi, õpiksin kindlasti keeli rohkem, kui ma tookord tegin. Siis ei osanud ma tähtsustada võõrkeele vajadust.

8. Praegu on minu hobi maakodu – minu lilleke, minu peenrake, minu kartulike. Mitte saagi pärast. Naudin seal kõike, mida teen. See on meie perekondlik suveresidents, mis on välja kujunenud algsest põllumajandus-tootlikust institutsioonist, kui Feliksi ema seal elas. Viimasel ajal on minu hobi ka sudoku, mis enne magamaminekut viib hästi mõtted mujale.

9. Tööst vabal ajal ei tahaks tegelda arvutitööga.

10. Kui ta ei oleks selline, nagu ta on, siis ei oleks meil seda peret, meil poleks nii palju lapsi ja me ei elaks juba üle 25 aasta koos. Mina olen leidnud temas sellise abikaasa, kes on lastele isa ja minu jaoks õige mees.

Meid viis kokku peen huumorimeel ja teisest küljest meie pedantne täpsus. Kui tapeet on millimeeter kiivas, siis tuleb see paan kas või maha rebida ja panna uus, aga peab täpselt paika saama.

Üle nurga ta ei tee mitte midagi ja see on tema eriala juures väga tähtis. Valetada ta ei oska. Isikuomadustest nimetan veel tema südamlikkust ja musikaalsust. Tema värvid on must ja valge, vahepealset ta kahjuks ei tunnista. Mina olen tolerantsem. See on meil vahel ragistamise koht. Kui tal on asjast mingi arusaamine, on tema ümberveenmine raske, kuigi mitte võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles