Depoo pesusõlm ärritab valgalaste hingamisteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsisternvagunite pesusõlme paigaldati 2007. aasta suvel uuendatud ventilatsioon ning gaasiaurud juhitakse välisõhku läbi spetsiaalse filtri, kuid ebameeldiva leha levimist linna pole uuendused suutnud takistada.
Tsisternvagunite pesusõlme paigaldati 2007. aasta suvel uuendatud ventilatsioon ning gaasiaurud juhitakse välisõhku läbi spetsiaalse filtri, kuid ebameeldiva leha levimist linna pole uuendused suutnud takistada. Foto: arhiiv

Tegevuse laiendamisse ja moderniseerimisse panustava Valga Depoo kohta laekub elanikelt paraku järjest kaebusi vagunite pesusõlmest leviva hingematvalt halva leha kohta. Keskkonnainspektsioon on teinud Valgamaa keskkonnateenistusele ettepaneku ASi Valga Depoo välisõhu saasteloa muutmise menetluse alustamiseks.

«Keskkonnainspektsioon saab jätkuvalt kaebusi Valga linnas leviva ebameeldiva ärritava lõhnaaine esinemise kohta, mis pärineb Võru tänaval tegutseva AS Valga Depoo tsisternvagunite pesusõlmest,» rääkis keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo keskkonnakaitse vaneminspektor Kadri Visnap.

«Inspektsioon on 2007. aasta suvel ning käesoleva aasta oktoobris viinud läbi ebameeldivat lõhna tekitavate saasteainete esinemise kontrollimiseks mõõtmised depoo tsisternvagunite pesutsehhi ümbruses,» kinnitas ta.

Nii varasemate kui ka viimati toimunud mõõtmise tulemused välisõhku lendavate saasteainete piirnormide ületamist vaneminspektori väitel ei näidanud.

Visnapi sõnul on keskkonnainspektsioon välisõhu kaitse seadusest ja seaduse alusel välja antud määrusest lähtudes teinud olukorra lahendamiseks ASile Valga Depoo ettepaneku vabatahtlikult koostada lõhnaaine vähendamise tegevuskava.

«Keskkonnainspektsiooni ettepanekuga nõustumisel on ettevõte kohustatud lõhnaaine vähendamise kavas loetlema kasutusele võetavad abinõud, nende maksumuse ja rakendamise tähtaja,» väitis Kadri Visnap.

«Kui ettevõte vabatahtlikult kava ei esita, teeb inspektsioon keskkonnaministeeriumile ettepaneku lõhnaaine esinemise määramise ekspertrühma moodustamiseks. Lõhnaaine esinemise tuvastamise korral peab saasteallika valdaja koostama lõhnaaine vähendamise tegevuskava,» selgitas ta.

Keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo inspektori Rein Kirchi kinnitusel on inspektsioon samuti edastanud Valgamaa keskkonnateenistusele ettepaneku algatada menetlus ASile Valga Depoo väljastatud välisõhu saasteloa muutmiseks, kuna ettevõtte tsisternvagunite pesusõlmest leviv lõhnaaine põhjustab tervisehäireid. Kaevatakse hingamisteede ärritatust ning peavalu.

Valgamaa keskkonnateenistuse jäätmete ja õhu peaspetsialist Peeter Ekstein avaldas kahetsust, et AS Valga Depoo pole suutnud tagada välisõhu saasteloa taotlemisel antud lubadusi.

Välisõhu saasteloa väljastamisel lähtutud tema väitel firma tellitud ja keskkonnateenistusele esitatud heitkoguste projektist, mille kohaselt kirjeldati tsisternvagunite pesemise protsessi kinnise tsüklina.

«Keskkonnainspektsioon tegi Valgamaa keskkonnateenistusele ettepaneku ASi Valga Depoo välisõhu saasteloa muutmise menetluse alustamiseks. Selle eesmärk on karmistada tsisternvagunite pesemise tingimusi, nagu filtrite lisamine pesusõlme ventilatsioonisüsteemile ning pesusõlme väravate sulgemine tsisternvagunite pesu- ja kuivatustsükli kestel,» rääkis peaspetsialist.

AS Valga Depoo omanikfirma RERS juhatuse esimees Ervin Hasselbach tunnistas, et depoo on tõsise probleemi ees, milliste tehniliste lahendustega tsisternvagunite pesusõlmest ebameeldivat lõhna vähendada.

«Läbi viidud kahe kontrollimise tulemusena ei riku ettevõte ju ühtegi kehtivat normi,» sõnas ta. «Aga mõistame inimeste muret ja püüame probleemile õige lahendustee leidmiseks kaasata vastava ala pädevaid spetsialiste.»

-------------------------------------

Kommentaar

Tiiu Püss, Valga gümnaasiumi õppealajuhataja

«Õhu saastatus segab tõepoolest. Saatsin 2. detsembril keskkonnainspektsiooni vastavateemalise kirja kohe, kui õpetajad tulid järjekordselt kurtma, et ebameeldiv hais tungib õpperuumidesse ja raske on õppetööd läbi viia. Tekib iiveldus ja peavalu.

Ka kooliõde on tunnistanud, et õpilased on tema poole pöördunud halva enesetunde pärast seoses depoost leviva haisuga.

Enne minu kirja saatmist jõudis õpetaja Arnold Eisler juba ka helistada ja teatas inspektsioonile, et koostatakse kirja. Aga vastust ma oma kirjale saanud ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles