Juhtkiri: Elu elektrita ...

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alles see oli, kui paar päeva möllanud lumetorm halvas liikluse Valgamaa teedel ja võttis elektrivoolu paljudelt majapidamistelt. Täna võib vaid tõdeda, et see juhtus jälle.

Ööl vastu pühapäeva sadanud lumi põhjustas Lõuna- ja Kagu-Eestis elektrikatkestusi ja jättis tuhanded tarbijad vooluta. Ka suur osa Valga linnast jäi pühapäeval kella seitsme paiku elektrita. Seetõttu katkes paljudel linlastel ka veevarustus.

Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuhi Kristjan Hamburgi sõnul tekitasid ebasoodsad ilmaolud probleeme Valga, Võru, Põlva, Tartu ja Jõgeva maakonnas, kus pühapäeva pärastlõunase seisuga oli vooluta ligi 5000 majapidamist.

«Elektrikatkestused tekkisid, kui raske ja märg lumi sadas puudele ja murdis need elektriliinidele. Samuti katkesid liinid jäite tõttu,» ütles Hamburg.

Mis siis ikka, kui elektrimonopol ütleb, et elame keerulistes oludes: iga tormituul viib seadmed rivist, nii et tuhanded inimesed jäävad pimedusse. Tuleb seda aktsepteerida. Teine asi on see, et elektrimonopol jättis inimesed ka elementaarse infota selle kohta, millal võiks elekter tagasi tulla.

Inimesed hakkasid helistama rikketelefonile kohe, kui pühapäeva hommikul ärkasid. Esimestele helistajatele lubati, et kõik laheneb paari tunni jooksul. Kui see aeg läbi sai, ei osanud enamik karta, et elektrit tuleb oodata veel tunde. Aga nii see oli. Näiteks Lüllemäel puudus elekter veel ka esmaspäeva hommikul.

Nagu ikka elektrikatkestuste ajal, olid õnnega koos need, kel oma maja, kaev õue peal ja sooja andmas puudega köetav ahi. Aga seekord olid tunde pimeduses ka suurte kortermajade elanikud, kel häda nii joogivee puudusega kui ka tualetis toimetamisega.

Inimesed on pahased ja põhjusega. Eesti Energia võtab üha suuremaid tasusid elektrimüügist, aga ühenduskindlus muutub justkui järjest halvemaks. Elu võimalikkust ilma elektrita, vähemalt lühiajaliselt, on nüüd paljud inimesed näidanud, nüüd võiks Eesti Energia demonstreerida omalt poolt ühenduskindlust ja seda pikaajaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles