Vald mõtleb suusahuviliste peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ritsu spordibaasi juhataja Jaak Raidve (roolis), Helme vallavanem Tarmo Tamm (paremal) ja valla­volikogu aseesimees Avo Tamm uue mootorsaani kasutamisvõimalusi vaagimas.
Ritsu spordibaasi juhataja Jaak Raidve (roolis), Helme vallavanem Tarmo Tamm (paremal) ja valla­volikogu aseesimees Avo Tamm uue mootorsaani kasutamisvõimalusi vaagimas. Foto: Vello Jaska

Helme valla spordientusiastid on hakanud tervisespordi edendamisele rõhku panema. Ritsu spordibaasi juhataja Jaak Raidve rajab Linnaküla ja Helme vahelisele alale suusaradu.

«Olen sõlminud kokkulepped perekond Säga ja perekond Lepikoviga, kelle kinnistutele kavandatud suusarada jääb,» selgitas Ritsu spordibaasi juhataja Raidve. «Nende nõusolekul olengi trassid maha märkinud.»

Raidve lisas, et paralleelselt hakkab kulgema kaks suusarada. Lühem, orienteeruvalt 600 meetri pikkune ring, on mõeldud põhiliselt lastele. Aga seda saavad väga edukalt läbida ka need, kes end suuskadel just eriti tugevalt ei tunne.

«Hoopis pikem, kolmekilomeetrine rada on nende tervisesportlaste jaoks, kes juba teatava taseme saavutanud,» väitis Raidve.

Hea asukoht

Rajad asuvad suuremalt jaolt metsaga ümbritsetud alal ja on seega tormide ning tuiskude eest kaitstud. See tähendab, et iga tuuleiil sissesõidetud jälgi kinni ei puhu.

«Tööd on sellel trassil muidugi kõvasti tehtud,» selgitas rajameister Raidve. «Alustasin raiesmikule kasvanud võsa eemaldamisest. Selleks kulus mitu päeva.»

Kuna tormid olid trassile puid langetanud, tuli needki ära lõigata ja minema viia ning enamik kändegi välja juurida. Teisalt oli aeg veel soodus teele jäävate noorte kuuskede ümberistutamiseks.

«Väga sügavaid rööpaid olid jätnud metsamehed oma harvesteridega raielangilt palke välja vedades. Neid oli võimalik ainult kivide ja kruusaga täita ning seejärel kõvasti kinni sõtkuda. Aga nüüd on rada tasandatud ja sõitmiseks kõlbulik,» ütles Ritsu spordibaasi juhataja.

Vajalik masin saadi Venemaalt

Hiljuti ostis Helme vald mootorsaani Buran 640. Kuna Eestis selliste masinate tootefirma esindust pole, toodi see Avo Tamme abiga otse Venemaalt.

«Korralike suusaradade sisseajamiseks sobis see masin suurepäraselt,» arvas rajameister Raidve. «Lääne mootorsaanid on kerged ega talla rada vajalikul määral tihedaks. See on aga märgatavalt raskem ja sõtkub raja põhja kõvasti kinni.»

Samas arutasid kohalolijad, et vaja oleks veel mootorsaanile juurdehaakimiseks jäljekelk teha. Selle abil saaks juba korraliku klassikasõiduraja sisse ajada.

Vallavanem Tarmo Tamm ütles, et seda mootorsaani võib suusaradade sisseajamiseks kokkuleppel spordibaasi juhatajaga kasutada ka Ala põhikool ning kõik valla külaseltsid.

«Päris külakorda see Buran küll käima ei hakka. Sest igal masinal peab olema kindel peremees, kes tema eest hoolitseb. Selle mootorsaani peremees on Ritsu spordibaasi juhataja Jaak Raidve,» lisas vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles