Vargad püüdsid Pühastes sada jõulukuuske pihta panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaomanik võib endale oma maalt kuuse võtta kelleltki luba küsimata. Võõrast metsast jõulupuu raiumiseks peab aga omanikult nõusoleku saama.
Metsaomanik võib endale oma maalt kuuse võtta kelleltki luba küsimata. Võõrast metsast jõulupuu raiumiseks peab aga omanikult nõusoleku saama. Foto: Postimees/Scanpix

Pühapäeval teavitati riigimetsa majandamise keskuse Valgamaa metskonda, et Puka vallas Pühaste küla lähedal on metsast välja toodud ja äraviimiseks valmis pandud sada jõulukuuske. Toimepandu õigeaegne märkamine aitas varguse ära hoida.

Esimesena sündmuskohale jõudnud metsniku Tõnis Leoski sõnul oli tõepoolest riigimetsast maha raiutud ja tee äärde toimetatud umbes sada kuuske.

«Valvasin kuusepuid, kuni kohale jõudsid keskkonnakaitseinspektorid ja Otepää konstaablijaoskonna politseipatrull,» rääkis Leosk. «Kui politsei oli sündmuskohal teinud vajalikud toimingud, viisin kuused metskonna kontori juurde, kus need jõuludeks elanikele müüme.»

Skeem on sarnane

Lõuna politseiprefektuuri Otepää konstaablijaoskonna juhtivkonstaabel Jaanus Kokkonen ütles, et politsei algatas juhtunu kohta uurimise.

Keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo juhataja kt Tanel Tiiratsi andmetel raiuti 2007. aasta novembri lõpus samuti riigimetsas – Otepää looduspargi piiranguvööndis – 144 elujõulist kuuske.

«Sarnaselt viimase varguskatsega mõni päev tagasi olid mahavõetud kuused hunnikutesse laotud ja asusid toimepandu avastamise hetkel alles sündmuskohal,» kõneles Tiirats. «Umbes samal ajal raiuti Sangaste vallas riigimetsa majandamise keskusele kuuluvast metsanoorendikust seitseteist toorest elujõulist kuuske. Need kuused õnnestus varastel minema viia.»

Ta tõi jõulupuude varguse kohta näite ka 2006. aastast, kui Otepää vallas raiuti eramaalt metsanoorendikust 56 kuuske, mis enne varguse avastamist olid jõutud minema viia.

«Varguste skeem on üsna sarnane, samuti piirkond, kus need on toime pandud,» täheldas keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo juhataja kt.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul selgitas, et kuuskede ebaseadusliku raiumise puhul võib eristada kahesugust kahju – üks on keskkonnakahju, mis tekib näiteks kuuskede raiumisel metsanoorendikult.

«Kui puud kasvavad metsasihtidel, kraavipervel või teede ääres, siis nende raiumisega keskkonnakahju ei kaasne,» sõnas ta. «Küll aga võib sel juhul tekkida kahju omanikule.»

Tuul lisas, et kuuskede nagu ka muude puude raiumisel lähtutakse metsaseaduses ettenähtud korrast.

Politsei palub elanikelt tähelepanu

«Kui on tegemist kuuskede vargusega, siis neid juhtumeid käsitletakse karistusseadustikust lähtuvalt ja nendega tegeleb politsei,» väitis Leili Tuul.

Otepää konstaablijaoskonna juhtivkonstaabel Jaanus Kokkonen palus elanikel jõulueelsel ajal tähelepanelikud olla. «Senise kogemuse kohaselt on just paar nädalat enne jõule kuusevarguste tipphooaeg,» rõhutas ta.

«Tahaksin inimestele südamele panna, et kui märgatakse kahtlasi liiklusvahendeid kuuskedega, püütaks auto number üles kirjutada ja teatataks kohe politseile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles