Lõuna-Eesti digilevi saatjad hakkavad tööle uuel sagedusel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgjärve telesaatja Lõuna-Eesti levikaart
Valgjärve telesaatja Lõuna-Eesti levikaart Foto: arhiiv

Ööl vastu neljapäeva, 4. märtsi hakkavad digilevi telesaatjad Lõuna-Eestis tööle uuel sagedusel, mistõttu tavaantenniga digitelevisiooni vaatavates kodudes tuleb teha uus kanaliotsing.

Sagedusemuudatusega alustab telekanalite edastamise eest vastutav AS Levira digilevi kvaliteedi ulatuslikku parandamist Lõuna-Eestis.

Ööl vastu 4. märtsi kella 2 ja 4 vahel viiakse digilevi Valgjärve, Tartu, Viljandi ja Valga saatjad üle madalama sagedusega 40. edastuskanalile, mis tagab Eesti telekanalite parema levi.

Tavaantenniga nähtava digilevi vaatajad peavad sagedusemuutuse järel tegema oma digiboksis või digiteleris uue kanaliotsingu. Juhiseid selleks saab seadme kasutusjuhendist või digilevi abitelefonilt 17101.

Kui kortermaja ühisantennisüsteemiga ühendatud digiboks või digiteler pärast uut kanaliotsingut tasuta levivaid Eesti telekanaleid ei leia, tuleks pöörduda majasisest antennisüsteemi hooldava ettevõtte poole.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul puudutab sagedusemuutus Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Viljandi-, Valga- ning Võrumaal kuni 40 000 kodu, kus võetakse Eesti telekanaleid juba täna vastu digitaalselt tavalise katuseantenni kaudu.

"Tänu sagedusemuutusele saavad Lõuna-Eesti televaatajaid märksa tugevama digilevi signaali, kuna madalamad sagedused levivad maastikul paremini ning läbivad kergemini metsi ja muid takistusi," sõnas Pihel.

"Lisaks kahekordistatakse lähinädalatel Valgjärve telesaatja võimsust ning paigaldatakse mitmele poole uusi väikesaatjaid. Selle töö tulemusel muutub digilevi vastuvõtt Lõuna-Eestis oluliselt lihtsamaks, paraneb signaali kvaliteet ning kodumaised telekanalid jõuavad ka sinna, kus siiani oli probleeme analoogtelevisiooni vastuvõtuga."

Levira juhatuse liikme Indrek Lepa kinnitusel pannakse juba sel nädalal tööle digilevi saatja Haanjas ning alustatakse ettevalmistusi järgmiste telesaatjate käivitamiseks. "Kokku on plaanis Lõuna-Eestisse rajada kuni 10 uut lisasaatjat, mis parandavad digilevi kvaliteeti kriitilistes piirkondades Lõuna-Eesti künklikul ja metsadega kaetud maastikul," ütles Lepp.

2010. aasta 1. juulil lõpetavad kõik Eesti telesaatjad analoogtelevisiooni edastamise ning teleprogramme näeb tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Selleks hetkeks peavad kõik need, kes vaatavad täna vaid kolme Eesti telekanalit, soetama endale digiboksi või soovi korral uue digiteleri. Tingimata tuleks eelistada Eesti Digilevi märgiga seadmeid, sest nende sobivust siinse digilevi võrguga on põhjalikult kontrollitud. Digilevi saab vastu võtta tavalise detsimeeterantenniga, senist tehniliselt korras katuseantenni pole televaatajatel vaja välja vahetada.

Tasuta Eesti telekanalite (ETV, Kanal 2, TV3, ETV2, Kanal 11) digitaalseks vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga. Kui soovitakse lisaks vaadata rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid, võib liituda sama katuseantenni kaudu vastuvõetava tasulise digilevi paketi või mõne kaabel- või satelliittelevisiooni teenusega. Praeguseks juba mõne teenusepakkujaga liitunud televaatajaid Eesti üleminek digilevile tehnilises mõttes ei puuduta.

Digilevile ülemineku kohta saab lisainfot veebilehelt www.digilevi.ee ja teenustasuta infotelefonilt 17101.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles