Ettevõte loobus õuntest

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Õunapuud andsid Lõuna-Eestis tänavu küll väga rikkaliku saagi, aga paljudel aednikel pole seda kuhugi müüa. Väike moosivabrik Valgamaal Puka vallas töötab küll täistuuridel, aga suur ostja Põltsamaa Felix õunu ei taha – firma müüs ära õunapressigi, kirjutab Tartu Postimees.

«Jah, sel aastal me õunu kokku ei osta, selline otsus tehti juba ammu,» ütles Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol. «Lõuna-Eesti aedades võib tunduda, et õunu on palju. Aga et edukalt mahla teha, on meil vaja päevas 50 tonni õunu ning sellist kogust pole Eestist võtta.» Sel sügisel ostab ettevõte õunamahla veini valmistamiseks Euroopa tarnijatelt.

Samuti on ettevõte loobunud mahla kontsentreerimisest. «Peamine põhjus oli amortiseerunud seadmed ja vajaliku koguse toorme raske kättesaadavus,» selgitas Viilol. «Majanduslikult ei tasu see töö end ära, me ei suuda Euroopa suurte hiidudega rinda pista.»

Firma soetab luuviljaliste ja eksootiliste puuviljade kontsentraadi Hispaaniast ning näiteks jõhvika-, mustika- ja
ploomikontsentraadi ostul eelistatakse Kesk-Euroopa sertifitseeritud tootjaid.

Valgamaal Aakres moosi ning muid magusaid tooteid valmistav Bacula AS on üks vähestest firmadest, mis Eesti õunte vastu huvi tunneb. «Me pole kunagi marju ja õunu välismaalt sisse ostnud,» ütles Bacula juht Vahur Vuks.

Õuna kasutab Bacula kõige rohkem, praegu 15 tonni päevas. Õunakilost maksab Bacula 10 senti ja müüjaid jätkub – kaupa pakuvad suured ja ka väiksed aiapidajad. «Eesti õuntest ja marjadest meile piisab,» kinnitas Vuks. «Heal aastal ei saa me nii palju vastu võtta, kui pakutakse. Üks moosivabrik võiks Eestis veel olla.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles