Nohikud lõpetasid ringsõidu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohikud ratastel ehk "Geeks on Wheels" tudengid külastasid Valga gümnaasiumi.
Nohikud ratastel ehk "Geeks on Wheels" tudengid külastasid Valga gümnaasiumi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Septembri lõpust oktoobri alguseni kestnud ringreis «Nohikud ratastel» külastas kahe nädala jooksul kuut Eesti väikelinna kooli, et tutvustada sealsetele noortele tänapäeva kõige uuemaid seadmeid ja programme. Uuriti ka noorte arvuti kasutamise harjumusi.

26. septembril jõudis ringreis Valga gümnaasiumisse. Terve päeva jooksul tutvustati 6.–12. klassi õpilastele tänapäeva tipptehnoloogiat. Tudengid viisid läbi koolitusi, demosid ja korraldasid võistlusi.

Seekordse ringreisi käigus külastasid tudengid Jõgeva-, Valga-, Saare-, Hiiu- ja Läänemaa koole ning kokku osales uuringus 320 õpilast, kelle keskmine vanus 15 aastat. Küsimusele, mida tahaksid noored arvutitunnis õppida, vastas 47 protsenti õpilastest, et arvutimängude loomist ja veebidisaini. 36 protsenti vastanutest nimetasid huviäratavate teemadena ka kodulehtede ning äppide arendamist.
«Nohikud ratastel» programmijuhi Ulf Anso sõnul oli õpilaste huvi just veebidisaini ja rakenduste ning mängude arendamise vastu üllatavalt suur.

«Tänapäeva põhi- ja keskkooli õpilastega suheldes on selgelt tunnetada, et nad on internetiajastu noored. Nende
teadlikkus ja loomupärane huvi infotehnoloogia vastu on väga suur. Paljudes koolides on aga arvutitunnid veel mõnevõrra vananenud, mistõttu alustada tuleks eeskätt õpetajate koolitamisest ja kaasamisest uue ajastu IT-maailma,» ütles Anso.

Selle arvamusega nõustusid ka õpetajad, kes «nohikute» õppelaboreid kõrvalt jälgisid ja õpilaste entusiasmist innustusid.

«Noored inimesed tulevad ja teevad noorelt noorele 21. sajandi asju just selles võtmes, mida akadeemiline õppimine iseenesest piirab. See projekt on selline hea rosin ja nad õpivad niimoodi, et nad ise ka aru ei saa, et nad on saanud sellelt päevalt tunduvalt rohkem kui võib-olla õppeaasata jooksul kokku,» ütles Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber ja innustas «Nohikud ratastel» ringreisi tegema ka juba alg- ja põhikoolides.

«Nohikud ratastel» ringreis toimus sel aastal Eestis teist korda ja on saanud koolidelt ning õpilastelt väga positiivset vastukaja. Projekti eesmärk on tutvustada tipptehnoloogiat ja nende rakendusvõimalusi just väikelinna noortele, kellel piiratum ligipääs eri nutiseadmetele ning innustada neid tehnoloogiamaailma vastu rohkem huvi tundma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles