Tänasest algab eelhääletamine kõikides valimisjaoskondades

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelhääletamine
Eelhääletamine Foto: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix

Eile, 13. oktoobril kell 20 lõppes maakonnakeskustes eelhääletamine, kus osales neljal päeval kokku 21 144 valijat.

Tallinna valimisjaoskondades käis sel perioodil oma häält andmas 12 744 valijat ning Tartus 4157. Teistes maakonnakeskusest oli hääletanuid vahemikus 144 kuni 525. Valgas käis 10.–13. oktoobril eelhääletamas 241 inimest, andis teada vabariigi valimiskomisjoni meedianõunik Karina Loi

Esimesel eelhääletamise päeval osales valimisjaoskondades kokku 4215, teisel päeval 5766, kolmandal päeval 5224 ja neljandal päeval 5939 valijat.

Interneti teel oli eile kella 20.05 seisuga hääletanud 55 615 valijat. Seega on nelja päeva jooksul on eelhääletanud 76 759 valijat

Tänasest, 14. oktoobril kella 12st algab eelhääletamine kõikides valimisjaoskondades üle Eesti. Kolme päeva jooksul kella 12–20 saab valija hääletada oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Elukohajärgse valimisjaoskonna asukoht on märgitud valijakaardile, mida jaoskonda hääletamiseks kaasa võtta ei ole vaja.

Sealhulgas on igas vallas või linnas avatud vähemalt üks valimisjaoskond, kus valijad saavad hääletada väljaspool oma registrijärgset elukohta. Valgas asub see kultuuri- ja huvialakeskuses.

Esmaspäevast kolmapäevani on võimalik taotleda ka hääletamist asukohas, näiteks haiglas, hooldekodus, oma elukohas, mis ei ole rahvastikuregistri järgne elukoht. Seda tingimusel, et valija ei saa terviseseisundi või muu mõjuva põhjuse tõttu hääletada valimisjaoskonnas.

Asukohas hääletamiseks tuleb esitada lähimale väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda eelhääletamist korraldavale jaoskonnakomisjonile või valla- või linnavalitsusele – Tallinnas linnaosavalitsusele – eelhääletamise viimase päeva ehk kolmapäeva kella 14ni kirjalik taotlus asukohas hääletamiseks. Lisainfot saab vabariigi valimiskomisjoni kodulehelt.

Valimispäeval, 20. oktoobril saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas. Terviseseisundi või mõne muu mõjuva põhjuse korral on võimalik elukohajärgse valimisjaoskonna valijal taotleda hääletamist ka kodus. Kodus hääletamiseks tuleb esitada elukohajärgsele valimisjaoskonnale või valla- või linnavalitsusele hiljemalt valimispäeval kell 14 kirjalik taotlus.

Hääletamiskasti saab koju tellida ka telefoni teel, kuid seda ainult valimispäeval kella 9st kuni 14ni.

Elektrooniliselt saab hääletada ööpäevaringselt kuni 16. oktoobril kella 18ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles