Kevadeks valmistuti juba varakult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasest algab kevadlillede istutamine Tallinna kesklinna.
Tänasest algab kevadlillede istutamine Tallinna kesklinna. Foto: Ülle Kübarsepp

Valgas, Tõrvas ja Otepääl on haljastusplaanid peetud ja lilletellimused tehtud juba siis, kui õues paukusid veel miinuskraadid ning maad katsid mõõtmatud lumemassiivid.

Maakonna suuremate keskuste lilled tellitakse Põlvamaalt Kanepi Aiandist, kus kevadele hakatakse mõtlema juba varakult.

Põlvamaal asuva Kanepi Aiandi tegevjuht Margus Vahtramäe rääkis, et kevadeks valmistumine algab neil juba sügisel, kui koostatakse uued ja tihti uute lilledega täiendatud kataloogid, mis saadetakse püsiklientidele juba novembri lõpus.

«Esimesi tellimusi ootame jaanuari teiseks nädalaks. Külvitöödega oma kasvuhoones alustame aga jaanuari lõpus,» ütles Vahtramäe.

Lumerohke ja külm talv tegi aiandi töö küll raskemaks, ent tegevjuhi sõnul suudeti puukütte abil kasvuhoonetes õrnadele taimedele vajalik temperatuur säilitada. Talve esimesel poolel hoiti soojana 500 ruutmeetrit klaasialust pinda ning alates veebruarist hoolitseti juba 2000 ruutmeetrise eest.

Valga linnavalitsuse haljastuse vanemspetsialisti Anne Vaigre sõnul on võrreldes eelmise aastaga tänavu raha lilleilu linnatoomiseks palju vähem. «Saame teha vaid hädavajalikke töid ning hoida korras olemasolevat,» tõdes Vaigre.

«Valgas on 150 vaasi. Postililled kaunistavad Vabaduse tänavat ka sel suvel. Kevadlilledest aga kasutame nagu ikka pärdiklille, sarv- ja aedkannikest. Kui kevadilm mingit vingerpussi ei mängi, istutame esimesed lilled linna järgmisel nädalal,» oli Vaigre optimistlik.

Tõrva Linnahoolduse Asutuse aedniku Heli Otti andmetel istutatakse võõrasemasid linnas nii peenardesse kui lillekonteineritesse. Suvelillede valik on tehtud samuti rõõmsavärviliste ja eriilmeliste kasuks. Teist suve järjest ei tule aga linna tänavavalgustuspostide külge riputatavaid ampelpotte.

Kokkuhoidlikult püütakse haljastuses majandada ka Otepääl, kus viimastel aastatel järjest vähendatud suvelillede päralt olevate lillepeenarde arvu. Konteinerhaljastust koos ampelpottidega aga pole veel koomale tõmmatud.

«Esimene kevadlillede istutusvoor tuleb kas aprilli lõpul või mai alguses. Konteineritesse istutame võõrasemasid, hüatsinte ja nartsisse,» ütles Otepääl esimest aastat lillemajandust vedav Katti Vuks haljastusettevõttest Aiad Korda OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles