Erivajadustega lapsed tähistasid tantsupäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsufestival „Tantsime koos 2010“ Valga Jaanikese koolis
Tantsufestival „Tantsime koos 2010“ Valga Jaanikese koolis Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Neljapäeval tähistati Valga Jaanikese koolis rahvusvahelist tantsupäeva kolmandat aastat toimuva tantsufestivaliga, millest võttis sel aastal osa juba kaheksa nii toimetulekuraskuste kui ka erivajadustega laste kooli.

Festivali avas üllatusesinejana Maksim Kalinin, kes poide ja diablodega žongleeris. Tema puhul on tähelepanuväärne, et noormees pälvis Riias toimunud arvukate osalejatega rahvusvahelisel tsirkuseartistide võistlustel kolmanda koha.

1.–9. klasside õpilased esitasid 20 tantsunumbrit, mille hulka kuulusid näiteks loomakostüümides diskotants, valgete lintide ja sinise merena mõjuva linaga koreograafia laulule «Tuulevaiksel ööl», rahvatantsunumbrid «Kupparimuori» ja «Kaerajaan» ning rohked line-tantsu numbrid. Tantsiti nii aafrika rütmide kui 90ndate popmuusika järgi, tähelepanu pälvimiseks kasutati nii värvilisi kindaid kui musti kaabusid.

«Tavakoolidele oli olemas tantsufestival »Koolitants«. Nii tekkis küsimus, miks ei võiks olla samasugust festivali erivajaduste ning erinevate puuete, sealhulgas eri astmega liikumispuudega lastele,» kommenteeris ürituse algataja ning idee autor Vadim Šemeljov, kes ka ise Valga Jaanikese kooli õpilaste tantsudes kaasa lõi. Šemeljov töötab ise samas koolis direktori asetäitjana majandusalal.

Endile elati kaasa nii lugude ajal väsimatult kaasa plaksutades kui tantsunumbri lõppedes plahvatanud tormiliste aplausidega.

Kell 13.05 kõlas rahvusvahelise tantsupäeva puhul Vikerraadio eetrist kaerajaani muusika, mille järgi kogu saal ühiselt kaerajaanitama asus.

Valga Jaanikese kooli poiste läbi viidud töötoas õpetati festivalilistele ka tantsustiili «Jumpstyle», mida lõpuks peaaegu kõik kaasa tantsida oskasid.

Valga Jaanikese kooli direktriss Anne Arrak hindas festivali mõju õpilastele mõõtmatult suureks. «See emotsioon, see füüsiline liikumine, see suhtlemine – seda ei ole võimalik sõnadesse panna,» kirjeldas Arrak festivali mõju lastele. «Laval tantsisid erinevate puude raskusastmetega õpilased, kuid kõigile elati võrdselt kaasa.»

Tantsufestivalil osalesid Ahtme, Ämmuste, Urvaste, Kiigemetsa, Võru Järve kool, Põlva Roosi kool, Lahmuse ja Valga Jaanikese kool.

Šemeljovi kinnitusel korraldatakse festival ka järgmisel aastal, kuna õpilastelt ja koolidelt saadud tagaside on sedavõrd positiivne. Kuid prognoositava osalejate suure arvu tõttu võib Valga Jaanikese kooli saal festivalile järgmisel aastal juba väikseks jääda.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles