Elektrikatkestuste arv püsib kõrge

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Marge Väikenurm / Valgamaalane

Tormiga liinidele langevad puud olid täna kella 15.30 seisuga Elektrilevi tööpiirkonnas vooluta jätnud 43 868 majapidamist. Veel kella kümne paiku oli taolisi majapidamisi umbes 67 200. Seega on elektrivarustus taastatud juba kümnetele tuhandetele klientidele.

Kõige rohkem on torm mõjutanud Pärnu, Saare, Tartu, Viljandi, Rapla ja Valga maakonda. Kella 15.30 seisuga oli Valgamaal sellest tingitud rikete tõttu elektrita 3886 majapidamist.

Ülekaalukalt kõige enam oli tormi tõttu elektrita jäänud majapidamisi maakondadest Pärnumaal -- 9479. Järgnesid Viljandimaa 7253, Saaremaa 4856, Raplamaa 4158 ja Tartumaa 3946 taolise majapidamisega.

«Numbrite puhul räägime meile teadaolevatest kindlatest riketest, siia aga lisanduvad katkestused madalpingevõrgus, mis laekuvad klientide teadetest ja on hetkel veel analüüsimata,» selgitas Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.

Nagu Tõnne hommikul 10 paiku kinnitas, tegeleb rikete kõrvaldamisega 140 brigaadi ja mõnevõrra loodeti siis saada veel lisa. «Tööd teevad raskeks märg maa ja endiselt tugev tuul. Tegemist on kindlasti suurtormiga, mille tegelik kahju võrgule ja täielik ülevaade vooluta majapidamiste seisust vajavad hindamiseks veel aega,» lisas Tõnne.

Elektrilevi loodab täpsema pildi keskpingevõrgu olukorrast ja lahendamise prognoosi saada täna kella 14 paiku, mil ilmaprognoosi järgi peaks tormi tippvõimsus ka möödas olema.

«Töö käib täie hooga, kuid rikkeid tuleb hetkel veel üha juurde. Üks prioriteete on päästa mobiilimastid, vastasel juhul ei saaks me ka brigaade operatiivselt juhtida. Oleme lisaks rikkebrigaadidele värvanud appi ka töötajad meie muudest osakondadest, kes abistavad rikkekohtade otsimisel,» selgitas Tõnne.

Voolukatkestuse tekkides palub Elektrilevi enne rikketelefonile 1343 helistamist oodata 10–15 minutit, mille jooksul saab Elektrilevi keskpingerikke korral saata klientidele SMS-teate rikkega tegelemisest. Ettevõte palub helistada rikketelefonile 1343 vaid siis, kui klient ei ole sõnumit saanud.

«Nii väheneb kõnekeskuse koormus ja meieni jõuab kiiremini info nendest madalpingeriketest, millest Elektrilevi juhtimiskeskus veel teadlik ei ole,» ütles Tõnne.

Elektrilevi palub inimestel helistada ka siis, kui on teavet liinile langenud puust või muust rikke asukohast või ohuolukorrast. Rikketelefoni automaatvastaja loeb esmalt ette teadaolevad rikked helistaja piirkonnas ning automaatteate lõppedes ühendatakse helistaja klienditeenindajaga.

Katkenud elektriliine ei tohi mingil juhul puudutada ega neile läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi isegi 10 meetri raadiuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles