Torm andis Valgamaal päästjatele rohkesti tööd

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rulli-Jõgeveste tee
Rulli-Jõgeveste tee Foto: Sirli Homuha / Valgamaalane

Tartus Elektrilevi OÜ ruumides pidasid koosoleku Lõuna päästekeskuse, Lõuna prefektuuri ning Elektrilevi OÜ ja Maanteeameti Lõuna regiooni esindajad. Asutuste kaupa saadi ülevaade tormikahjudest Lõuna-Eestis.

Nagu edastas päästeameti Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik, oli päästjatel kõige rahulikum Jõgevamaal, kus registreeriti ainult üks tormikahjuga seotud väljakutse, mis oli tingitud purunenud kommunikatsiooniliinist.

Osas maakondades tekkis aga hommikul väljakutsetest järjekord ning need pidi seadma tähtsuse järjekorda. Lõuna päästekeskuse teeninduspiirkonnas registreeriti teele langenud puude või purunenud elektriliinidega seoses väljakutseid maakonniti kõige enam Valgamaal, kust neid saabus kokku 46. Ühe võrra vähem oli päästjatel taolisi väljakutseid Viljandi- ning kahe võrra vähem Võrumaalt.

Tartumaalt laekus selliseid väljakutseid 37 ning Põlvamaalt 36.

Päästeametile saabus infot ka tormis kannatada saanud katustest. Nende seas olid Tartus kunstigümnaasiumi katus, Valgamaal Otepää gümnaasiumi katus ja Helme vallas Ala külas väikse kaupluse katus, Viljandis kolme eramaja katus, Võrus Jüri tänava kortermaja katus ja Võru vallas Kose alevikus eramaja katus.

Suure hõivatuse tõttu paluvad päästjad hädaabinumbril 112 teada anda ainult siis, kui tegemist on õnnetusega, kus on reaalselt ohus inimelud või suur õnnetuse juhtumise tõenäosus. Puude ja elektriliinide teedelt eemaldamisega saavad üldiselt hakkama ka teiste asutuste reageerijad nind päästjate ülesanne on tagada reageerimisvõimekus tõsisematele õnnetustele, kus inimelud võivad otseselt ohus olla.

Lõuna-Eestis tegutseb rikete kõrvaldamisel 90 brigaadi. Tegelik olukord elektririkete ulatusest selgineb homseks. Ulatuslikumalt on viga saanud liinid Viljandi-, Valga- ja Põlvamaal. Generaatoriga on tagatud Valgamaal Hellenurme hooldekodu elektrivarustus.

Elektrilevile teatati ka mitmest vooluta jäänud Lõuna-Eesti farmist. Enamuses nendest suudeti elektrivarustus taastada. Praegu käib aktiivne tegevus, et taastada elektrivarustus Põlvamaal Räpina linnas ja Viljandimaal Karksi-Nuia ning Mõisaküla linnas.

Elektrilevi info järgi saavad brigaadid olukorra stabiliseerudes täie jõuga tööle asuda. Järk-järgult kõrvaldatakse kõrgepingeliinide rikkeid, mille järel saavad selgeks ka madalpingeliinide rikete ulatus ning paiknemine. Osa informatsiooni madalpingeliinide rikete kohta laekub avalikult rikketelefonilt 1343.

Elektrikud rõhutavad, et maha kukkunud elektriliinidest peab vähemalt 10 meetri kaugusele eemale hoidma ning purunenud liinidest teada andma rikketelefonil 1343. Elektrilevi juhtimiskeskuse Lõuna piirkonna juhataja Aivar Sõõru sõnul on kahjustuse ulatus küll Eesti mõistes suur, kuid samas pole purustused nii suured kui nii mõnegi varasema tormi puhul.

Maanteeametil tegeleb igas Lõuna-Eesti maakonnas puude riigiteedelt eemaldamisega vähemalt 4 brigaadi (kokku 24 brigaadi). Kõige rohkem murdunud puid on selle tormi jooksul tulnud eemaldada Võrumaal, seal teenindati üle 250 väljakutse. Esmatähtis oli puhastada teed, kus liiguvad liinibussid.

Täielikult on kinni praegu Valgamaal Taheva vallas Kõpsi-Lepa tee. Seal on kukkunud suur puu elektriliinidesse ning enne selle teelt kõrvaldamist peavad maanteeameti brigaadi tööliste ohutuse tagama elektrikud, keda oodatakse. Täna õhtuks sõidavad maanteeameti brigaadid läbi kõik Lõuna-Eesti riigimaanteed. Murdunud puudest tuleb teada anda maateeinfo telefonil 1510.

Politsei andmetel on nendel olukord tavapärane. Mõni piirivalvekordon on küll üle läinud kohalikule elektritoitele, kuid nende tööd see ei häiri. Tormikahjudest tingitud traagilisi liiklusõnnetusi Lõuna-Eestis pole õnneks olnud.

Tormi tõttu hätta jäävad elanikud saavad täiendava abi taotlemiseks pöörduda kohaliku omavalitsuse poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles