Paljudel tekib õigus hüvitisele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Elektrilevi

Täna, 1. novembril kella 13 seisuga oli Elektrilevi voolu tagasi toonud 145 000 majapidamisele üle Eesti. Teadaolevalt on vooluta kodusid veel ligikaudu 6900, kuid see arv kindlasti kasvab, kuna osa madalpingerikete ulatus on veel väljaselgitamisel ja nädalavahetusel võib osa kliente avastada veel suvekodudes toimunud rikkeid, millest võrguettevõte teadlik ei ole.

Kõik hetkeks teadaolevad rikked on kõrvaldatud Hiiu-, Harju-, Jõgeva-, Lääne- ja Ida-Viru ning Jõgeva maakonnas. Täna õhtuks prognoositakse viimased katkestused kõrvaldada ka Järvamaal ning homse päeva jooksul Tartu- ja Saaremaal.

«Kõige rängemalt on torm tabanud Viljandi- ja Pärnumaad, kuhu oleme suunanud kõvasti jõudusid appi,» selgitas Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne. Kella 14.15 ajal oli Eesti Energia rikete kaardi andmetel Viljandimaal tormi tõttu elektrita jäänud majapidamisi veel 819 ja Pärnumaal 287. Kolmandal kohal oli rikete arvult Valgamaa 135 elektrita majapidamisega.

«Madalpinge- ehk väikeste liinide parandamine tähendab olukordi, kus üht puud eemaldades ja liini pingestada püüdes selgub, et samal liinil on teinegi rike, mille kohta tuleb taas otsima hakata,» selgitas Tõnne, mis ettevõtet lähipäevil ootab.

«Nii käime mõnikord läbi mitmeid liinikilomeetreid ja läheb tunde, mille tulemusel taastub elekter näiteks kümnele kodule. See on alati tormi tagajärgedel kõige keerulisem faas – inimesed on arusaadavalt kannatust kaotamas ja elektrikud väsinud, kuid saame lubada, et pingutame ja jätkame tööd ka nädalavahetusel,» lubas Tõnne.

Täna kell 13 saabus tähtaeg, mil määruse järgi peab võrguettevõte erakorralise sündmuse tagajärjel tekkinud rikked kõrvaldama.

«Kõik kliendid, kellele me selleks ajaks voolu taastanud ei ole, saavad võrgutasu vähenduse novembri arvel, mis väljastatakse detsembris,» selgitas Elektrilevi klienditeeninduse osakonna juhataja Taavo Randna.

Võrgutasusid vähendatakse majandus- ja kommunikatsiooniministri määruses toodud summades, mis jäävad vahemikku 7,99 kuni 23,97 eurot vastavalt sellele, kui kaua lubatud katkestuste kõrvaldamise aega ületati. Vähenduse määra näeb klient detsembris saadetava arve tagaküljel.

«Oleme pidevalt uuendanud rikketelefoni 1343 häälsõnumis katkestuste kõrvaldamise prognoose ja kui esimestel päevadel saime madalpingerikkeid prognoosida üldisemalt, siis nüüd on teave üha täpsem juba konkreetse valla ja küla lõikes. Seega on 1343 automaatvastaja kliendile kõige õigem koht info allikaks,» selgitas Randna.

Elektrilevi tuletab meelde, et katkenud elektriliine ei tohi mingil juhul puudutada ega neile läheneda, kuna juhtmete alune maapind võib olla pinge all ning anda eluohtliku elektrilöögi. Kui inimesed märkavad ohtlikke olukordi või neil on infot puu asukoha kohta liinil, palub ettevõte helistada rikketelefonil 1343. Ettevõte palub vabandust katkestustest tingitud ebamugavuste pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles