Uues raamatus räägivad Eesti naised ausalt sünnitamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatus «Meie laste sünnilood» kirjeldavad emad julgelt, milliseks kujunesid nende sünnitused.
Raamatus «Meie laste sünnilood» kirjeldavad emad julgelt, milliseks kujunesid nende sünnitused. Foto: Erakogu

Tõrva loovbüroo Kuldne Lammas avaldas raamatu «Meie laste sünnilood», kus 118 naist üle Eesti meenutavad oma laste sündi.

Kahe poja ema Heidi Margus Puka vallast kirjutas loo poja Kristoferi vaatevinklist. «Selline teistmoodi lähenemine. Keskendusin sellele, mis võib toimuda ja ehk ka toimus lapse mõttemaailmas,» selgitas ta.

Margus loodab, et tänu välja antud raamatule ei võta sünnitajad täie tõsidusega kõike, mida internetifoorumites kirjutatakse, ja mõistavad, et sünnitamine ei ole õõvastav kogemus.

«Iga sünnitus on eriline ja erinev,» ütles Margus. «Seda peetakse hirmsaks ja valusaks kogemuseks, mis ei pruugi üleüldse tõsi olla. Sünnib ju sinu oma laps, ja see peaks olema imeline kogemus, ükskõik kui valus ja ebameeldiv see on.»

Naise jaoks oli esimese lapse sünnitamisel kõige raskem teadmatus. «Võid ju raamatuid lugeda, perekoolis käia ja foorumeid tuuseldada, kuid kui kõik peale hakkab, ei ole võimalik eksida. Ununevad igasugused hirmud ja kahtlused. Pingutada tuleb enda ja lapse pärast,» rääkis Margus. «Kartsin, et ei oska tabada õiget hetke, kui sünnitegevus algab. Kuid kui kõik algas, hakkasid kahtlused ja hirm, et ma ei saa hakkama, kaduma.»

Poega Ramonit kasvatav Merili Laul pani lapse sünniloo kirja, et saaks aja möödudes seda erilist hetke meenutada.

«Usun, et paljudel sünnitama minevatel naistel on küsimusi, millele ei oska kuskilt vastuseid otsida. Meie raamatus on väga palju erineva sisu ja lõpuga lugusid, kus võib peituda nii mõnigi vastus peas keerlevale küsimusele,» lisas ta.

Projekt sai alguse läinud aastal, kui emadel tuli idee koondada oma laste sünnilood tervikuks.

Läksid nad plaaniga Egon Ilissoni juurde, kes loovbürood Kuldne Lammas veab, ning alguses vaid väiksele kogukonnale mõeldud raamat jõuab poelettidele.

«Projekti kõige keerulisem osa oli, et nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi. Seega oli nii emmedel kui mul peast haaramist ja oma ideede põhjendamist,» lausus Ilisson, kelle sõnul jõudsid nad kõik lõpuks parima lahenduseni.

Raamat jõuab poodidesse sel nädalal.

Loovbüroo Kuldne Lammas tegeleb peamiselt ajalehtede ja reklaamtrükiste kujundamise, küljendamise ja trükkimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles