Politsei taunib laste vedamist treileris

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kürsa.
Tõnu Kürsa. Foto: Politsei

Politsei- ja piirivalveameti veebikonstaabel avastas mõned päevad tagasi internetist video, kus mees pakkis Otepää turuplatsi lähistel lapsed väikebussi haakes olevasse suletud treilerisse ning asus tunnistajate väitel seejärel sõitu.

Võib vaid ette kujutada, millised olnuks tagajärjed, kui treileris kükitavad lapsed oleks sattunud õnnetusse, kinnises treileris üksteisele järjepanu selga rullunud nagu pallid lototroni masinas.

Asjaolude väljaselgitamisel ilmnes, et video oli tehtud 31. detsembril. Politsei uuris linna turvakaamerate salvestusi, kontrollis läbisõidul Otepääd ja selle ümbruskonda ning tuvastas väikebussi asukoha ja selle juhi. Politsei sekkus põhjusel, et selliselt laste elude ohtu panemine ei ole mitte mingil juhul lubatav ja nõuab kohest sekkumist. Juhtumiga tegeleb Valga politsei.

Lõuna prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juht Tõnu Kürsa ütles, et sellist videot pilguga mõõtes tekib aga küsimus, et miks juhtunut pealtnäinud ei sekkunud, politseile sellest teada ei andnud või laste suhtes hoolimatult käitunud autojuhi vastutusele võtmiseks videoklippi otsejoones politseile ei edastanud.

Selle asemel kõndisid pealtnägijad laiali, saadud linateosega asuti aga veebis teiste kõrvaliste ohkeid ja ahhetamisi jälgima, et kuhu ulatub ühe sõidukijuhi fantaasia olukorras, mil laste transportimiseks paremat võimalust just kui ei leita.

Kürsa sõnul pole harvad juhud, kus mõne ohtliku olukorra või õnnetuse pealtnägija haarab taskust telefoni. Aga mitte selleks, et abi kutsuda, vaid selleks, et teha sündmusest pilt või videoklipp, mida seejärel teistele vaatamiseks internetti riputada.

Kürsa sõnas, et ilmselt ei andnud keegi kohalolnust aru, et hetkel, kui väikebuss lapsi täis treileriga sõitu alustas, oli kaalul ühekorraga nende kõigi turvalisus. Kas mõeldi korrakski, et vähese vaevaga võinuks ise autojuhile märkuse teha ebainimliku ja ohtliku laste transportimise viisi kohta. Või koheselt juhtunust politseile teatada? Mitte jääda ootama, et ehk keegi teine selle kõne teeb. "Meie ümber toimuv ei ole film, mida ainiti kõrvaltvaatajana lindile võtta. See on igati ilmsi, tõeline elu," lausus ta.

"Murelikuks teeb, et teatud juhtudel on inimesed hoolimatud selle suhtes, mis otseselt neid iseendid või lähedasi ei puuduta. Ka selline ühiskond võib olla toimiv, kus kõiki juhib seadus ja ettekirjutused. Võimalik on ka inimlik ühiskond, kus kõike ei pea tegema põhjusel, et seadus käsib, vaid tehakse, sest nii on lihtsalt inimlik. Seda eriti, kui hoolt ja tähelepanu vajavad lapsed, kes sageli iseend täiskasvanute ohtliku tegevuse eest kaitsta ei saa või oska," sõnas Kürsa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles