Eksamite valikul kukub kell

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieksami materjalid
Riigieksami materjalid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Gümnaasiumiõpilased peavad hiljemalt 20. jaanuariks langetama otsuse, milliseid riigieksameid sooritada soovivad. Samaks ajaks peavad valiku tegema ka varemlõpetanud, kutseõppeasutuste õpilased ja need, kes välisriigis haridust omandavad. Riigieksamitele saab registreeruda eksamite infosüsteemis.

Käesolevast õppeaastast peab õpilane gümnaasiumi lõpetamiseks sooritama eesti keele või eesti keele teise keelena riigieksami, matemaatika riigieksami, võõrkeele riigieksami, gümnaasiumi koolieksami, õpilasuurimuse või praktilise töö.

Eesti keele ja eesti keel teise keelena riigieksamite korralduses muutusi ei ole. Matemaatika riigieksami puhul peab valima kitsa või laia kursuse alusel koostatud eksamitöö vahel.

Võõrkeele riigieksami puhul on õpilasel kolm võimalust.

Riigieksamina võib sooritada sihtasutuse Innove vahendusel toimuva rahvusvahelise prantsuse, saksa või vene keele eksami B1- või B2-tasemel. Teiseks võib esitada vähemalt B1-tasemel keeleoskust tõendava dokumendi varasemalt omal kulul sooritatud ja riigi tunnustatud inglise, prantsuse, saksa või vene keele (võõrkeelena) rahvusvaheliselt eksamilt. Kolmas võimalus on riigi koostatav inglise keele riigieksam (B1- ja B2-tase koos).

Innove vahendusel tehtavatelt võõrkeeleeksamitelt saab rahvusvaheliselt tunnustatud keeleoskuse tunnistuse.

Riigieksamitele registreerimise tähtaeg on 20. jaanuar. Sellest õppeaastast on võimalik riigieksamitele registreeruda eksamite infosüsteemis.

Õpilased saavad registreerimise kohta täpsemat infot oma koolist. Varem lõpetanud saavad eksamitele registreeruda riigiportaali www.eesti.ee vahendusel.

2014. aasta riigieksamid algavad 23. aprillil eesti keele kui teise keele kirjaliku osaga ning lõpevad 12. juunil saksa keele riigieksami suulise osaga. Riigieksami e-tunnistused on kättesaadavad ja allalaaditavad 20. juunist riigiportaali päringukeskkonnast.

Kokkuvõtlikku infot riigieksamite muudatuste kohta leiab SA Innove kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles