Ajakiri jagab nii nõu kui pakub emotsioone

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakiri elukogenud inimesele "60+"
Ajakiri elukogenud inimesele "60+" Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaalase paberlehe tellijateni jõuab homme, 8. veebruaril postkasti järjekorranumbrilt juba 18. ajakiri 60+.

Sellest saab lugeja teada, kust leiab juristi, kes seenioridele tasuta õigusabi annab. Tasub otsida üles kodukoha pensionäride ühenduse juures tegutsev jurist. Temalt saab nõuandeid tasuta, aga advokaat tuleb ikka ise palgata.

Millistes maakondades ja kus täpsemalt taoline võimalus on ja kas teistes seltsingutes või ühendustes tegutsevad eakad jäävad ukse taha või mitte, saab teada Pärnu Postimehe ajakirjaniku Teet Roosaare kirjutatust ajakirjas 60+.

Kui paljusid moodsaid abistavaid riistapuid vanemaealised on nõus katsetama ja kui aktiivselt 60+ vanuses inimesed selliste tehnoloogiliste uuendustega kaasa lähevad, on huvitav küsimus ka noorematele, kes tahavad, et nende üksi ja neist kaugemal elavad vanemad kenasti hakkama saaksid.

Virumaa Teataja ajakirjanik Teele Üprus esitas nii lumepuhuri kasutajatele kui müüjatele küsimuse, kas lumepuhuriga on tõesti nii, et lihtsalt kõnnid ja lükkad.

Ilus talveilm toob linnadesse libedad tänavad ning katuseäärtes varitseva purikaohu. Kindlustusspetsialist kirjutab, kuidas kaitsta ennast ja teisi võimalike õnnetuste eest.

Kui veresoonte seinale tekib kahjustus või verehüübimisel tekib tomp, moodustub tromb, mis omakorda kahjustab veresoone seina. Liikuma hakates võib see väga halvasti lõppeda. Tromb ehk tervisehäda, mille oht vanusega tõuseb, pole vältimatu. Mis trombe täpsemalt põhjustab ja kuidas neist hoiduda, selgitab ajakirjas 60+ Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht südamearst professor Margus Viigimaa.

Igal aastal talve saabudes tekivad nina-, kurgu- ja ülemiste hingamisteede hädad. On see meie kliimast tulenev paratamatus või mitte, selgitab ajakirjas 60+ Pärnu haigla kirurgiakliiniku juhataja kõrva-nina-kurguarst Guido Ratnik.

Ravimtaimed on saanud külge ohutu maine, mille põhjal eeldatakse, et need kas aitavad tervenemisele kaasa või halvemal juhul ei oma mõju. Sealjuures ei anta endale tihtilugu aru, et sünteetiliste ravimite ja ravimtaimede toimeained sageli kattuvad. Samuti ei teadvustata, et nii nagu ei ole paljud apteegiravimid näiteks raseduse ajal soovitatavad, tuleks ka ravimtaimede puhul arvestada mõne piiranguga.

Millist ravimtaime milliste ravimitega koos kasutada ei tohi, on kirjas laupäeval ilmuvas ajakirjas 60+.

Jaanuari teisel nädalal avati ametlikult aasta 2014 kui liikumisaasta. Tõdeti, et meie liikumisharrastus on soomlastest peaaegu poole võrra tagasihoidlikum. Ometi on Eestis 93 tasuta ja igal ajal avatud tervise- ja suusarada, mõned peaaegu kodumaja taga. Toome ära Eesti kaardi kõigi 93 terviserajaga. Tallinna Ülikooli liikumisõpetaja Kaarel Zilmer soovitab ja innustab neid avastama ja kasutama.

Hüva nõu leheküljel pakub Tea Raidsalu kaht ideed, kuidas sõbrapäeval oma kalleid meeles pidada. Selleks on vaja vaid nobedaid näppe ja head tahet.

Testime poes müügil olevaid tuletikke ja toome ära nende head ja vead ning valime välja, milline tikk on ahjukütja asjalik abimees. Mitme kokaraamatu autor ja rõõmuga köögis toimetav pereema Sille Varblane tutvustab tasakaalukaks toitumiseks vajalikku otra, sellest valmistatud tooteid ja seda, kuidas tange, kruupe ja odrajahu toitude tegemisel kasutada. Mõned vahvad retseptidki leiate ajakirjast 60+.

Ajakirjas on ka suur ristsõna, siiras ja südamlik kolumn vanaema kiituseks loomehingega lauljalt Hedvig Hansonilt, kes kasvas üles Tõrvas ja elab praegu talviti Viljandis, suviti Viljandimaal Tuhalaanes ning palju muudki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles