Peipsile võib minna ka autoga

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääl liikudes tuleb jälgida, et sõiduvahend oleks tehniliselt korras.
Jääl liikudes tuleb jälgida, et sõiduvahend oleks tehniliselt korras. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Tänasest võib Peipsi järvele minna nii sõiduautode kui traktoritega. Narva veehoidla jääl võib lisaks jalgsi liikumisele sõita maastikusõidukiga.

Sõiduvahendiga võib minna Peipsi järve jääle Tartu, Jõgeva ja Ida-Viru maakonna piires piirirežiimi alani. Samuti võib Narva veehoidla jääle minna jalgsi ja maastikusõidukitega Kulgu sadamast kolme kilomeetri ulatuses ülesvoolu, kuid mitte lähemale kui 50 meetrit ajutisele kontrolljoonele.

Väga ohtlik ja seepärast ka keelatud on liikuda transpordivahendiga ojade ja jõgede suudmetele lähedale. Tähelepanelik tuleb olla kontrolljoone läheduses – Peipsi järve jääl on keelatud läheneda kontrolljoonele lähemale kui 200 meetrit ja see ala on tähistatud hoiatussiltidega.

Lõuna prefektuuri piirivalvekapten Mati Mikson ütles, et tulenevalt piirirežiimi eeskirja nõudest kehtib Peipsi järve jääle väljumisel transpordivahendiga, kaugemale kui üks kilomeeter kaldast, nõue oma väljumine kordonis registreerida.

«Registreerimine on oluline, et piirivalve saaks jälgida, kas olete päeva lõpuks ohutult tagasi kaldale jõudnud. Võimaliku ohu korral saame aga viivitamata otsingute ja päästmisega alustada,» selgitas Mikson.

Piirivalvekapten rõhutas, et ilmastikuolude kiirel halvenemisel, õige raja kaotamisel või hätta sattumisel tuleb kohe ühendust võtta kordoniga, kus järvele väljumine registreeriti. «Hädasolijal tuleb jääda paigale ja oodata, mil abi temani jõuab. Tundmata järveolusid, võib koduteed otsiv abivajaja järvejääl ekseldes end veel suuremasse ohtu panna,» lisas Mikson.

Ida prefektuuri piirivalvebüroo juhi Indrek Püvi sõnul tuleb jääl liikudes olla ettevaatlik. «Peipsi järve jäässe on tekkinud hulgaliselt pragusid ja seetõttu on jää paksus väga muutlik. Omakorda muudab asja keerukaks sellistele kohtadele peale sadanud kerge lumi, mis võib praod autojuhile jätta täiesti märkamatuks. Sõiduauto kiirus tuleks jääl valida selline, et jõuaks vajadusel ohutult reageerida,» ütles Püvi.

Nõuandeid transpordivahendiga jääl liikudes

· Jälgi, et sõiduvahend oleks tehniliselt korras – aku laetud, piisavalt kütust, õli ei lekiks.
· Järvele väljumine ja tagasitulek registreeri alati lähimas kordonis.
· Vii end kurssi kehtivate piirangute ja jääoludega: www.politsei.ee/et/nouanded/jaaolud.
· Kasuta sissesõidetud radu, jääl sõites ära kinnita turvavööd.
· Vali ohutu sõidukiirus, mis võimaldaks ohu korral turvalist peatumist selliselt, et sõiduk ei muutuks juhitamatuks ega satuks külglibisemisse.
· Hoia liikumisel sõidukite vahel ohutut pikivahet.
· Ka sõidukite parkimisel hoia turvalist vahet, väldi parkimist teisele liiga lähedale.
· Võta kaasa lumelabidas.
· Eksimise vältimiseks kasuta veekogul liikudes GPS-seadet (neid andmeid saab üle kontrollida lähimas kordonis).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles