Mõni mees käib lillepoes viis korda päevas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillemüüja Karin Nurmsalu aitas eile põllumeeste juhil Jaan Bachmannil naiskolleegidele naistepäeva puhul lilli valida.
Lillemüüja Karin Nurmsalu aitas eile põllumeeste juhil Jaan Bachmannil naiskolleegidele naistepäeva puhul lilli valida. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Naistepäeval enamik mehi lillede hinda ei vaata. Naistele ostetakse tulpe ja roose, vanemad mehed eelistavad nelke.

«Mõnda meest võib poes viis korda näha,» rääkis Sirli Nurmsalu Karini lillepoest Valgas.

«Viib kõigepealt töökaaslastele lilli. Lõuna ajal mõtleb, et peaks ka tuttavatele naistele lilli ostma ja õhtul viib oma naisele,» rääkis tema ema Karin Nurmsalu, kelle sõnul mehed täna õite hinda pingsalt ei vaata.

Nende poes käivad lilli ostmas peamiselt vene mehed. «Eesti mehed on ilmselt kaugel tööl,» sõnas Karin Nurmsalu. Kodust kaugel olevad mehed ei ole aga naisi unustanud, vaid tellivad kaasadele üllatuskimpe, mille müüjad koju viivad.

Naised loovad elu

Valgamaa põllumeeste juht Jaan Bachmann, kes eile Nurmsalude poes naiskolleegidele lilleõisi ostis, rääkis, et ükski talu ei peaks perenaiseta vastu. «Naised on olulised. Ei kujutaks ettegi, et neid poleks. Vanasti oli tüütu lilli kinkida, sest neid ei olnud niimoodi võtta, aga nüüd on see meeldiv kohustus.»

Valgevenelasele Nikolaile, kes Bachmanni järel õisi valis, seostuvad naised eelkõige emadusega. «Nad loovad elu. Naine on kõige tähtsam ja püham maailmas, niisamuti ka emake maa ja kodumaa.»

Valga lillesalongi Sinilill juhataja Reet Heinla ütles, et lilleostmisel lööb välja rahvuslik erinevus.

«Vene mehed on loomult lüürilisemad ja romantilisemad. Nagu prantslasedki. Nad ei hoia ilu pealt kokku. Eestlane on konkreetne ja kaine mõtlemisega. Tihtilugu võtab selle, mis suhu mahub, mitte selle, mis vaasi läheb. Eestlastel on ju ka ütlus: mis on kõige kiiremini riknev kingitus? Lilled,» rääkis Heinla. «Igal juhul on armas, kui naistest välja tehakse.»

Sama rääkis Kersti Eglit, kes Valga turu lähedal lilli müüb. «Venelastele on silmailu rohkem tähtis, eestlane hoiab tagasi. Enne käis üks eesti mees ja ostis igale naistuttavale ühe nelgi, kuid see on parem kui mitte midagi.»

Tahaksid ka ise lilli Lillemüüjatele endile tuuakse kõige rohkem kommikarpe. Ilmselt on suhtumine, et milleks neile lilled, kui nad iga päev nende keskel on. «Tegelikult tahame küll lilli!» kinnitas Sirli Nurmsalu.

Ostavad endale

On ka naisi, kes ise endale õisi ostavad, sest neil ei ole kedagi, kes lilledega rõõmustaks. Näiteks käis neljapäeval Nurmsalude poes lilli valimas proua, kes matnud nii poja kui mehe. Esmaspäeviti tulevad õisi ostma ka need naised, kes töölaual lilleilu näha tahavad.

Heinla loodab, et inimesed hakkavad rohkem nelke hindama – praegu seostatakse neid liialt eelmise riigikorraga. Neid ostavad pigem vanemad härrad. «Nelk on väga ilus lill, mis seisab väga hästi. Seda hinnatakse maailmas lilleseadete tegemisel väga kõrgelt. Loodan, et tuleb aeg, kus meil ei öelda enam, et ärge nelke kimpu pange.»

Palju lilli tuleb meie lillepoodidesse Ecuadorist ja Aafrikast, ka Itaaliast. «Ikka ütlen, et need on balsameeritud – mürki täis,» sõnas Eglit, lisades, et eestimaistest on praegu müügil nartsissid ja tulbid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles