Valgamaa paistab silma ka pankrottidega

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger.
Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Hoogne pankrottide kahanemine pidurdus Eestis möödunud aastal märkimisväärselt, selgub Krediidiinfo Eesti pankrottide paneeluuringust. Seevastu 2014. aasta kahe esimese kuu jooksul pöördus pankrottide arv taas tõusule.

Eestis kuulutati möödunud aastal välja 459 äriühingu maksejõuetus. Pankrotistunud äriühingute arvu kahanemine pidurdus ja vähenes 36 ettevõtte võrra ehk 7,3 protsenti. 2012. aastal oli kahanemine 20,5% ja 2011. aastal 39,5%.

Samas on pankrottide arv 2014. aasta esimese kahe kuuga 10 protsenti kasvanud. Suure tõenäosusega on oodata pankrotitaseme stabiliseerumist 400–500 ettevõtte tasemel või isegi mõningast kasvu käesoleval aastal.

2013. aastal lõppes jätkuvalt suur osa pankrotimenetlusi raugemisega (67%), kuna kohus leidis ettevõtted täiesti varatud olevat (2012. aastal oli vastav näitaja 70,5%).

Keskmiselt pankrotistus mullu 2,6 ettevõtet tuhande ettevõtte kohta ehk iga 390. ettevõte, eelmisel aastal iga 331. ja üle-eelmisel iga 257. ettevõte.

Pankrottide arv 1000 ettevõtte kohta on langenud kaheksas maakonnas, kuid on tõusnud enim Valga-, Tartu- ja Läänemaal.

Kõrgeima pankrotistumise tasemega piirkonnaks tõusis mullu Valgamaa, järgnesid Pärnu- ja Harjumaa (3,31; 3,02 ja 2,85 pankrotti tuhande ettevõtte kohta). Madalaima pankrotistumise tasemega maakonnad olid Jõgevamaa ja Saaremaa, kus pankrotistus tuhande ettevõtte kohta alla ühe ettevõtte.

Kõrgeima pankrotistumise tasemega valdkonnad on jätkuvalt majutus-toitlustus, ehitus ja töötlev tööstus, kus toimus vastavalt 7,79; 4,77 ja 4,39 pankrotti tuhande ettevõtte kohta. Ka on märkimisväärne, et mullu pankrotistunud kümne suurima ettevõtte hulka kuulus seitse ehitussektori ettevõtet. Nednest tuntumad olid Koger Projektijuhtimise AS, Estconde-E OÜ ja Räga OÜ (endine Facio Ehituse AS).

Tüüpiline pankrotiettevõte on müügituluga kuni 0,5 miljonit eurot ning mitu aastat kahjumiga töötav omakapitalita firma. Pankrotistunud ettevõtetest ligi kolmveerandil esines viimasel aastal maksuvõlg ja rohkem kui kolmandikul pidev maksuvõlg kogu aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles