Valka tuleb enam kui tuhat vormikandjat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad Pärnus.
Võidupüha paraad Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänavune võidupüha paraad peetakse Valgas, sellest võtavad osa Eesti ja Läti vabatahtlikud riigikaitsjad ning Vabadussõjas osalenud liitlaste liputoimkonnad. Üha enam saavad paika paraadi üksikasjad.

Kaitseliidu pressiesindaja major Tanel Rütman ütles, et tänavune võidupüha paraad on Eesti ja Läti ühisparaad, mis peetakse Valgas Kesk tänaval. Pärast paraadi leiab aset kaitseväeline jalutuskäik Lätti Valka linna, jalutuskäik lõpeb rivistusega Lugaži pargis.

«Ühisparaad sümboliseerib Eesti ja Läti relvavendlust, mis tõi meie rahvastele vabaduse,» sõnas major Rütman.

Lugaži pargis võtavad paraadil osalejaid vastu Läti riigipea ning Valka linnapea.

Paraadile on kutsutud ka liputoimkonnad Eesti poolel Vabadussõjast osa võtnud riikidest – Soomest, Taanist, Rootsist ja Ühendkuningriigist.

Major Rütmani sõnul võtab paraadist osa umbes tuhat vormikandjat Eestist ja umbes 300 Lätist. Ta lisas, et osalevate üksuste suurus täpsustub.

Eesti ja Läti vabatahtlike riigikaitseorganisatsioonide võidupäeva ühisparaad oli kavas korraldada 2009. aastal Võnnus (Cēsis), kuid siis otsustati paraad majanduskriisi tõttu ära jätta.

Mullu tegi president Toomas Hendrik Ilves Kaitseliidule ettepaneku korraldada võidupüha paraad 23. juunil Valgas. Ühise paraadi korraldamises leppisid kokku kahe riigi presidendid Toomas Hendrik Ilves ja Andris Bērziņš.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles