Jõgi andis välja surnukeha jäänused

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Emajõgi
Väike Emajõgi Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Politsei andis teada, et esmaspäeval, 10. märtsil leiti Valgamaal Tõlliste vallas Väikese Emajõe äärest arvatavalt inimese kondid, mille juurest leiti ka Teise maailmasõja aegne katelok. «Inimskeleti jäänused tulid nähtavale, kuna veeseis on praegu väga madal,» täpsustas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerly Peitel.
 

Ta lisas, et eeldatavalt on tegemist Teise maailmasõja ajal hukkunud punaarmeelasega.

Politsei informeeris leiust ka Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni. Selle juht Meelis Kivi kinnitas täna, 11. märtsi pärastlõunal Valgamaalasele, et väga suure tõenäosusega on tegu tõepoolest punaarmeelase säilmetega. «Politsei esmase juurdluse tulemusel on tuvastatud, et tegu on Nõukogude armee sõduriga, kes langenud 1944. aastal.»

Surnukeha päritolu kinnitab Kivi sõnul seegi, et vahetult selle kõrvalt tulid välja ka labidas, katelok ja toidumoona jäänused. «Osa neist oli suisa surnukeha küljes.»

Suureks üllatuseks tema väitel leidu pidada ei saa, kuna on teada, et 1944. aastal käisid jõe ümbruses ägedad lahingud. «Neid leide on sealt olnud omajagu ja pea igal aastal.»

Kivi, kes on aastaid tegutsenud ka Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidus, olles vahepeal ka selle president, peab väga oluliseks, et surnukeha jäänused väärikalt maetud saaks. «Ta oli ikkagi sõdur ja väärib austust. Siinkohal pole oluline, mis poolelt ta oli,» kinnitas majori aukraadi välja teeninud mees.

Ta lisas, et sõjahaudade hoolde liit otseselt matmistega ei tegele. «Andsime info edasi Narva sõjaajaloo klubile Otsing, kes tegeleb just punaarmeelaste säilmetega. Küllap saavad nemad säilmete matmise korraldada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles