Uus kool saab uue vormiriietuse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga põhikooli direktor Tarmo Post tunneb heameelt, et aasta kestnud meeskonnatöö on kandnud vilja. Välja on töötatud kooli sümboolika, sealhulgas koolivormi komplektid, mille kandmine kohustuslik pole – küll aga soovitatav.
Valga põhikooli direktor Tarmo Post tunneb heameelt, et aasta kestnud meeskonnatöö on kandnud vilja. Välja on töötatud kooli sümboolika, sealhulgas koolivormi komplektid, mille kandmine kohustuslik pole – küll aga soovitatav. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aasta tagasi alustatud töö Valga põhikooli sümboolika kujundamisel on kandnud vilja. Sisu ja vorm on paigas, esemete valmistamine käib ja märtsi lõpus esitleb kool neid ka rahvale.

Uus põhikool asutati Valgas kaks aastat tagasi. Kuna puudus oma sümboolika ja lugu, mida kogukonnale edasi anda, oli direktor Tarmo Posti sõnul selle väljatöötamise järele vajadus olemas. «Aasta aega tehtud tõsises meeskonnatöös oleme nüüd kokku saanud oma kooli väärtuste loo, välja on töötatud kooli sümboolika,» sõnas Post.

Eelmise aasta kevadvaheajal käisid põhikooli õpetajad Saaremaa koolides kogemusi saamas ja sealt mõte idanema hakkaski. Logo ja sellega seonduv lugu sündis kooli muusikaõpetaja Reet Laanoja idee põhjal.

Igal värvil ja sümbolil oma tähendus

Värvidena on kasutusel kodusoojust ja mõistmist tähistav kollane, tärkamist ja huvi äratamist sümboliseeriv roheline ning sinine, mis tähendab avatust ja vabadust mõelda, kuidas edasi minna.

Sümboliteks on võetud tee, mis tähistab kodu-, kooli- ja eluteed, ning ring – kindel paik, kust alustada, kuhu jõuda ja kuhu tagasi tulla.

«Sinine ja roheline toetavad Valga linna ning maakonna tunnusvärve. Tee toetab seotust kahe riigi, Eesti ja Läti vahel ning Valga linna tunnuslauset,» selgitas direktor.

Valminud on ka kooli lipu ja õlalintide, kandeloosungi, laudlina, tänukirjade, diplomite ja aukirjade näidised. Külalistele saab aga kinkida teepaki – segu saialillest, kaselehtedest, punest ja melissist.

«Välja on töötatud ka koolivorm, kus on seelik, püksid, pluusid, pihikseelik, vest, kardigan, lipsud, müts ja sall,» sõnas Valga põhikooli õppejuht Tiiu Püss.

Küsimusele, kas koolivorm on õpilastele uuest õppeaastast kohustuslik, vastas Püss, et kindlasti mitte.

«Me ei tee vormi kohustuslikuks, kuid soovitame väljapakutud elementidest võtta kasutusele vähemalt ühe. Riietele tuleb peale kooli logo. Rõivad on kvaliteetsed ja kenad. Näiteks pluuse on valida mitmes värvitoonis vahel. Eks riideid tuleb kooliskäimiseks ikka soetada,» lisas Püss.

Hinnad jäävad enamikul riietel 25 euro piiridesse. Näiteks noorematele mõeldud pihikseelik, vest, pluusi ja kardigan lähevad kokku maksma umbes 100 euro ringis.

Riideesemeid saab aprillist tellida kooli kodulehelt. «Aprillis-mais tellitud esemed saab lapsevanem kätte augusti lõpus, sügisel tellitavad asjad valmivad teiseks veerandiks,» täpsustas Püss.

Direktori sõnul on lapsevanemate rahuloluküsitluses alati üles kerkinud koolivormi küsimus – on nii toetajaid kui vastaseid. «Eks see, palju koolivormi kandma hakatakse ning kuidas õpilased ja lastevanemad selle omaks võtavad, sõltub palju sellest, kuidas kooliga rahul ollakse,» lisas Post.

Arvamusi erisuguseid

Veebruari lõpus said sümboolika ja koolivormiga tutvuda kooli hoolekogu liikmed. «Oli erinevaid arvamusi, soovitusi ja küsitavusi. Arvati, et kuna tellimus on tehtud ühelt firmalt, ei ole ka hind ehk kõige soodsam. Varasem kogemus näitab, et kuna vorm ei ole kohustuslik, lapsed seda ei kanna. Hea oleks teada neid põhjusi,» sõnas hoolekogu esinaine Ruth Jürgens.

Tema meelest on vaja õpilastega koostööd teha ja nende arvamustega arvestada algusest peale. «Kui ideed pärinevad neilt endilt ja tugi on täiskasvanutelt, on asi armsam ja kandjaid rohkem. Hea oleks arvamust küsida klassijuhatajatunnis. Kindlasti on tähtis ka lastevanemate seisukoht.»

Hoolekogu koostab lastevanemate ja kooli koostööd puudutava rahuloluküsitluse 23. aprilliks. «Selles on vanematel võimalus kaasa rääkida ka kooli sümboolika ja vormi osas,» lisas Jürgens.

Lapsevanem ja hoolekogu liige Märt Piir ütles, et igal soliidsel koolil võiks olla oma sümboolika alates lipust ja vapist ning et see jõuaks nii vimplitele kui kooli võistlusdresside ja mujalegi. «Kooli esindama minnes on meeldiv näha kõiki ühtses vormis. On tore, et kool on asja käsile võtnud ja teinud kujunduskavandid kõikvõimalike riietusesemete tarbeks. Ka ühtne koolivorm on tervitatav, sest tekitab meie-tunnet.»

Kuigi praegu on koolivormid peamiselt eliitkoolidel, poleks Piiri arvates paha, kui ka Valga ainuke põhikool uhkusega nende seas seisaks. «Kooli sümboolikaga riideid pannakse meelsasti selga, kui tuntakse uhkust oma kooli üle. Lapsevanemana arvan, et vormi soovituslik iseloom on õige. Rõivaste valik on väga lai ning igaüks võib nende hulgast valida sobivaima,» sõnas Piir.

Ka lapsevanem Maarja Pundonen toetab koolivormi ja on seisukohal, et see loob ühtekuuluvustunde. «Ma ei oska öelda, kas kõigile vorm meeldib. Kindlasti on neid, kes on vastu, kuid mina igatahes pooldan,» kinnitas Pundonen.

Tema sõnul väärib äramärkimist, et kool on vormiga palju vaeva näinud ja kõigile midagi sobilikku välja pakkunud. Ka meeldib talle, et lastel on valikuvõimalus. «Loomulik, et uus kool vajab oma sümboolikat, oma lippu ja logot.»

31. märtsil tutvustatakse kooli sümboolikat ja vormi õpilasesinduse liikmetele, lastevanematele, kooli hoolekogu liikmetele ja linnavalitsuse esindajatele. «Meie kaks täiskasvanut ja viis väikest modelli esitlevad koolivormi. Samal ajal viiakse läbi maja ja lipu pühitsemine,» kinnitas Püss. Direktori sõnul käib veel kooli tunnuslause otsimine ning laulu valimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles