Eesti põllumehed tulid naabritele appi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tärkav vili
Tärkav vili Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kohati kuni 90protsendise viljaikaldusega silmitsi seisvatele Läti põllumeestele on reedese seisuga Eestist veetud tuhandeid tonne suvinisuseemet.

Ka Leedu viljasaaki on lõppenud talv kimbutanud, ent Eestile oleks leedulaste aitamisega kaasnev koormus liiga suur ja Rootsi seemne edasimüük Leetu jääks juba väljapoole mõistlikku eelarvet. «Leedulased on ühendust võtnud ja küsinud 400 tonni suvinisu, aga kuna mul olid lätlastega juba kokkulepped olemas, ei saanud ma neid aidata,» ütles ikaldust kommenteerinud Valgamaa Puide talu peremees Mati Nurm.

«Praegu on ka Eesti talunike enda talinisu seis ebaselge, aga kindlasti on võimaliku riknenud vilja maht oluliselt väiksem kui Lätis,» lisas Nurm. Täpne seis selgub tema sõnul kümmekonna päeva jooksul.

Läti-poolse ostuga tegeleb Latraps ja maksab Eesti seemnetarnijatele kohe ära, kuigi praegu pole veel selge, kas ikaldusele Euroopa Komisjonilt kompensatsiooni saadakse. Läti Talunike Parlament soovitab põllumajandusministeeriumil pöörduda Brüsseli poole saamaks erakorralist abi seoses talivilja massilise hävinguga, mis tekkis vähese lume ja madalate temperatuuride koosmõjul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles