Ujuja mure: kuhu see inimene oma häda tegema peab?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Valga põhikooli juhtkonnale on viimastel kuudel muret teinud basseinivee puhtus, siis mõndagi külastajat häirib meeste WC ebamugav asukoht. Põhikooli direktori Tarmo Posti sõnul näeb juhtkond tõsist vaeva olukorra paranemise nimel.
Kui Valga põhikooli juhtkonnale on viimastel kuudel muret teinud basseinivee puhtus, siis mõndagi külastajat häirib meeste WC ebamugav asukoht. Põhikooli direktori Tarmo Posti sõnul näeb juhtkond tõsist vaeva olukorra paranemise nimel. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga põhikooli ujulas, kus peale õpilaste käib ujumas nii linna- kui maarahvaski, on pahameelt tekitanud WC puudumine meeste riietusruumis.

Pärast artikli «Kipitavates silmades võivad süüdi olla ka pesemata ujujad» ilmumist Valgamaalases pöödus toimetuse poole linnakodanik Tõnu (nimi muudetud, kuid toimetusele teada – S. L.). Ta arvas, et põhikooli ujulas võiks WC lukust lahti keerata ja vesi oleks basseinis palju puhtam.

«Praegu on ujulas absurdne olukord, sest meestel puudub riietus- ja duširuumis üldse WC. Pühapäeval olin lapselapsega jõudnud duši alla, kui laps tahtis pissile. Ajasime kähku uuesti ujukad jalga ja trügisime paljalt ning tilkuvatena piletijärjekorras seisvate üleriietes ja välisjalanõudega inimeste vahelt meeste jaoks ainukesse lahti olevasse WCsse,» kirjutab ujulat külastanud linnakodanik.

«Ujula mullivanni poolne evakuatsiooniteele jääv varuväljapääsu uks on samuti lukku keeratud. Selle lukustatud ukse taga asub WC, kuhu basseini külastajaid millegipärast ei lasta. Kuhu see inimene oma häda tegema peab? Paljud lihtsalt lasevadki külma kõhuga basseini. Probleem on WC puudumises, seetõttu ongi vesi must ja vee puhastamise kulud suured,» arvas Tõnu.

Ettekirjutus ei luba?

Palusime selgitust põhikooli direktorilt Tarmo Postilt. «Kahjuks ei saa seda lukus olevat WCd külalistele avada. Vabandame ebamugavuste pärast,» vastas direktor. Ta lisas, et tualettruum on suletud seoses terviseameti Lõuna talituse ettekirjutusega.

Seal on direktori sõnul öeldud, et ujula uue ja vana osa vahel oleva WC asukoht ei ole kooskõlas määruse nõudega, mis ütleb, et WCst basseini võib pääseda ainult riietus- ja duširuumi kaudu. Lukustatud WCst aga saaks edasi basseini minna ja nii oleks see otsene reostusallikas.

Terviseameti Lõuna talituse juhtivinspektori Kaja Laursoo sõnul ei ole direktori vastus, et WC on suletud ettekirjutuse tõttu, päris tõene, sest amet ei ole ujulale ettekirjutust teinud.

Sulgemisnõuet ei ole

«Kirjas pole ka nõuet WC sulgemise kohta. Andsime neile kasutusloa väljastamisel soovituse seda tualettruumi mitte kasutada. Kirjas Valga põhikoolile on, et koolil tuleb leida võimalus WC rajamiseks meeste riietusruumi, et mitte basseinivett liigselt reostada,» selgitas juhtivinspektor.

«Lisatud on veel, et näiteks võiks seda teha koristusruumi arvelt. Soovitus ei ole käsk sulgemiseks, seetõttu võiks see WC olla ka avatud. Kuid ikkagi peab tagatud olema basseinivee puhtus vastavalt nõuetele,» lisas Laursoo.

Loogiliselt võttes ei tohiks WC asuda kohas, kus saab minna duširuumi läbimata basseini. Tualett peaks olema riietus- ja duširuumi koosseisus, nagu naiste poolel. Mehed on aga praegu sunnitud kasutama fuajees asuvat tualetti.

«WC võiks olla avatud, kuni juhtkond on leidnud vastuvõetavama lahenduse. Praegune lahendus ei ole tõesti inimese seisukohalt normaalne,» nentis Laursoo.

Eile hommikul ütles põhikooli direktor Valgamaalasele, et kooli juhtkond tegeleb asjaga aktiivselt. «Oleme võtnud ühendust ehitajatega ja loodame probleemi lahendada lähiajal. Vabandan veel kord ebameeldivuste pärast.»

VÄLJAVÕTE MÄÄRUSEST

Nõuded ujula ja veekeskuse ruumidele

1. Basseini kasutajale tagatakse nõuetekohased ja tervisele ohutud riietus-, duši- ja tualettruumid.

2. Basseini kasutajale võimaldatakse pääs basseini ainult riietus- ja duširuumi kaudu.

Allikas: Riigi Teataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles