Vahetustega töö tekitas küsimusi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsunduslepingu kohaselt kohustub aga üks isik vastavalt lepingule osutama teisele isikule teenuseid. Need võivad seonduda ka heakorraga.
Käsunduslepingu kohaselt kohustub aga üks isik vastavalt lepingule osutama teisele isikule teenuseid. Need võivad seonduda ka heakorraga. Foto: Ove Maidla / Postimees / Scanpix

Tööinspektsiooni poole pöördus murelik kodanik, kes küsis, kas tööandjal on õigus sõlmida töötajaga käsunduslepingut, kui tegemist on vahetustega tööga.

«Alustuseks tuleb osata eristada töö tegemise tingimusi töölepingu alusel töötades ja käsunduslepingu raames käsundit täites,» ütles tööinspektsiooni Ida inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Kool.

«Töölepingulises suhtes on üheks tunnuseks töö tegemine tööandja juhtimise ja kontrolli all. Käsunduslepingu kohaselt kohustub aga üks isik (käsundisaaja) vastavalt lepingule osutama teisele isikule (käsundiandjale) teenuseid, käsundiandja aga maksma talle selle eest tasu,» selgitas jurist.

Erinevalt töölepingust ei kirjutata Kooli sõnul käsundisaajale täpselt ette, kuidas ta oma tööd peab tegema. Käsundisaaja ei allu käsundiandja töökorraldusele, talle ei määrata üldjuhul kindlaks ka käsundi täitmiseks vajalikku tegevuse aega, kohta ega viisi.

«Käsundisaaja ei allu käsundiandjale. Ta peab vaid käsundi täitma ettenähtud ajaks vastavalt kokkulepitud tingimustele. Käsundiandja ei ole huvitatud käsundi täitmise protsessi korralduse sätestamisest, vaid on huvitatud käsundi täitmise tulemustest,» rõhutas Kool.

Seega ei saa juristi kinnitusel käsunduslepingu puhul rääkida vahetustega töötamisest: selline tööaja reguleerimine viitab selgelt töölepingulisele suhtele.

«Kui olete juba sõlminud käsunduslepingu, kuid tööd tuleb teha käsundiandja juhtimise ja kontrolli all (tööaja kehtestamine, vahetuste ajakava koostamine), on sisuliselt tegemist töölepingulise suhtega. Sellisel juhul on aga võimalus vaidlustada lepingu olemus ja nõuda oma töösuhte tunnistamist töölepinguliseks suhteks,» lisas jurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles