Komisjon: volinikud peaksid volikogust lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää volikogu liikmete Silver Eljandi (vasakul) ja Urmas Kuldmaaga oli vabariigi valimiskomisjoni hinnangul vald teinud sisuliselt töölepingud, mitte käsunduslepingud.
Otepää volikogu liikmete Silver Eljandi (vasakul) ja Urmas Kuldmaaga oli vabariigi valimiskomisjoni hinnangul vald teinud sisuliselt töölepingud, mitte käsunduslepingud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vabariigi valimiskomisjon leidis, et Otepää volikogu liikmed Urmas Kuldmaa ja Silver Eljand peaksid volikogust lahkuma, sest vallaga sõlmitud lepingud on sisuliselt töölepingud.

Valimisliit Meie Kodu liikmed Siim Kalda, Martin Teder ja Tanel Ojaste esitasid kaks kuud tagasi Otepää valla valimiskomisjonile taotluse volikogu asendusliikmete määramiseks.

Nad tahtsid, et Kuldmaa (IRL) ja Eljand (VL Otepää) lahkuksid volikogust, sest nende ja valla vahel sõlmitud käsunduslepingud olevat töösuhet varjanud. Eljand asendas Apteekrimäel haigestunud töötajat Raimo Peernat ja Kuldmaa oli heakorraspetsialisti ametis. Valla valimiskomisjon leidis, et nemad ei ole pädevad hinnangut andma.

Seejärel esitas Kalda kaebuse maakonna valimiskomisjonile, et valla komisjoni otsus tühistataks. Maakonna komisjon jättis selle rahuldamata. Pärast seda saatis Kalda kaebuse vabariigi valimiskomisjonile.

Esimene selline vaidlus

Säte, mille üle vaidlus käib, toodi kohaliku omavalitsuse korralduse seadusesse läinud aprillis. Vabariigi valimiskomisjon tegeleb esimest korda seda sätet puudutava vaidlusega.

Komisjon leidis nüüd, et Otepää valla ja Silver Eljandi vahel tehtud lepingus on Eljandi ülesanded samasugused nagu Raimo Peernaga sõlmitud lepingus. Seega on see olemuselt tööleping. Ka pidi Eljand kinni pidama sisekorraeeskirjadest, ametijuhenditest, käskkirjadest ja korraldustest.

Kuldmaa tegi vallale aruandeid, võis kasutada töö tegemiseks vallalt saadud autot, mobiili ja e-posti aadressi. Ka Kuldmaa lepingu sisu võrdub töölepingu omaga.

«Eks pean nõu tuttavate juristidega, ilmselt lähen kohtuteed. Arvan, et tasub, sest see (otsus – M.V.) on kummaline, aga ehk see ongi Eesti Vabariik,» ütles eile Kuldmaa.

Apteekrimäe suusahüppekompleksis puhastas Eljand treppe lumest, küttis ahjusid ja meisterdas suusarada. Detsembris sõlmitud leping lõppes veebruaris.

Eljandit üllatab, et on midagi valesti teinud. «Küsisin vallasekretär Neeme Sillalt üle, kas kõik on korrektne. Tema koostas lepinguid. Ükski vallavanem ei koosta lepinguid. Neeme ütles, et käsunduslepinguga võib töötada.»

«Kas iga volikogu liige alates Tallinnast Piirissaareni peab omama juristi? Keda ma usun, kui ei usu valimiskomisjoni esimeest-vallasekretäri? Olen 62aastase mehena siin rasket tööd teinud ja see on nüüd kuritegu. Peaksin hoopis kiituskirja saama,» lisas Eljand ärritunult. «Olen pettunud riigi õigussüsteemis.»

Vallavanem Kuldar Veere sõnul on endise vallasekretäri ebapädevus taas üks näide, miks pidi Silla välja vahetama.

Siim Kalda rõhutas, et lepingud sõlmib siiski vallavanem. «Vallasekretär ei hakka oma peast midagi koostama. Pigem usun, et vallavanem andis suunised lepingud käsunduslepingutena teha, muidu pidanuks nad (Eljand ja Kuldmaa – M.V.) volikogust lahkuma.»

Uued volinikud

Kuldmaa ja Eljandi asendusliikmed peaks paika panema valla valimiskomisjon. Kui nii läheb, tuleb tõenäoliselt volikokku Rein Vikard (VL Otepää). Volikogus on Kuldmaa asemel juba Peeter Kangur (IRL), sest Kuldmaa peatas volikogu liikme volitused tähtajatult.

«Arvasin, et kondinärimist on siis vähem,» põhjendas Kuldmaa. «Mõtlesin, et targem annab järele, aga see ei aita Otepääl. Siin tulebki puusalt tulistada.»

Eljand usub, et tema valimisliit tahab luua koalitsiooni praegu opositsioonis oleva Reformierakonna ja valimisliiduga Meie Kodu, mida tema aga ei taha. «Üks hääl jääb puudu, Rein Vikard on aga sellega nõus.»

«Sellist juttu olen kuulnud jah,» sõnas vallavanem Kuldar Veere uue koalitsiooni loomisplaani kohta. Sel juhul satuks valimisliit Otepää Kodanik, kuhu Veere kuulub, opositsiooni.

Vikard sõnas, et teda volikogu ei ahvatle, kuid peab esmalt valimisliiduga teemat arutama. Tema kinnitusel aga võimupööret ei kavatseta.

Kuigi Vikard volikokku ei tahtvat, esitas ta pärast vabariigi valimiskomisjoni järelevalve algatamist valla komisjonile taotluse, et pääseda Eljandi asemel volikokku. Taotlust ei rahuldatud.

Vikard vaidlustas valla valimiskomisjoni otsuse maakonna komisjonis, mis tühistas valla komisjoni otsuse, paludes Vikardi taotlus uuesti läbi vaadata. Seni ei ole Otepää valimiskomisjon seda teinud.

«See on huvitav spekulatsioon. Ma ei ole kellegagi sel teemal rääkinud,» ütles Kalda võimupöörde kohta. «Oleme kandideerinud, et võtta Otepää inimeste eest vastutus ja valmis seda tegema ka täna.»

Kas seda poleks lihtsam võimul olles teha? «Jah, loomulikult,» sõnas Kalda.

Erinevad tõlgendused

«Vabariigi valimiskomisjon ütleb minu hinnangul väga selgelt, et mõlema lepingu puhul on püütud varjata tegelikku tahet. Vallavanem Kuldar Veere on seadust rikkudes sõlminud koalitsiooniliikmetega ebaseaduslikke lepinguid, et osta maksumaksja rahaga endale võimu,» lisas Kalda.

Veere aga luges valimiskomisjoni otsusest välja, et ei hinnatud töö või käsundi sisu, vaid vormiteksti.

«See, et mingisugused näpuvealised viited on sisse jäänud, on pahatahtliku või ebapädeva vallasekretäri töö. Sõlmisime täiesti seadusliku lepingu. Kas seda kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses tõlgendatakse üht- või teistmoodi, ei tee mind ega neid (Kuldmaad ja Eljandit – M.V.) seaduserikkujateks. Kas see leping oli kahjulik, mittevajalik või halb? Ei olnud,» selgitas ta.

Vabariigi valimiskomisjoni otsuse vaidlustamiseks tuleb esitada kaebus Riigikohtule.

KOMMENTAAR

Tõnis Lass, maakonna valimiskomisjoni esimees

«See on huvitav kaasus, mida ongi vaja. Kunagi oli töölepingutega seotu terav. Siis tehti muudatus. Nüüd oleme jõudnud käsunduslepingute juurde.

Volikogu liige võib olla seotud juriidilise isikuga. Kas juriidiline isik, kus volikogu liige on juhatuses, ei tohiks ka vallale teenuseid osutuda? Ma päris sellega nõus ei ole. Temal ei teki huvide konflikti, aga eraisikul tekib.

Soovitatav on selliseid asju vältida: et volikogu liige ei tegeleks vallavalitsuse tellimustega. Siis on kõik selge. Loodan, et kohtupraktika annab lõpliku selguse. Edaspidi oleks asi selgem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles