Mees purustas kive nagu muistne vägilane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviraidur Lenk tunneb kivide hingeelu.
Kiviraidur Lenk tunneb kivide hingeelu. Foto: Vello Jaska

Taagepera külas oleva Kivimäe turismitalu peremees Peeter Arro korraldas kivipäeva, mille sisustas Viljandimaal elav kiviraidur, kivide psühholoogiat peensusteni tundev Riho Lenk.

Viiratsi vallas elava Lengi sõnul pole olemas kivi, mis haamrilöökidele ei alistuks. Peab ainult teadma, kuhu lüüa. «Kes ütlevad, et kive ei saa lõhki, on nõrgad või rumalad. Igavest pole midagi. Ka kivid murenevad,» väitis asjatundja.

Kõneleja lisas, et puuridega saaks ka muidu päris hästi kive lõhki ajada, aga probleem tekib, kui vool ära läheb. «Minul on ainult kolm haamrit ja kaks kätt. Nendega lõhun kõik kivid, mis ette juhtuvad, ära. Ja mitte ainult ei lömasta neid, vaid löön välja korralikud viilud, mida saab hõlpsasti müüri laduda või teede sillutisplaatidena kasutada,» selgitas kivist tugevam mees.

Oma osa on järjepideval asjaga tegelemisel – nüüdseks on ta kive lõhkunud juba kaksteist aastat ühtejärge. «Olen oma elus miljoneid tonne kive lõhkunud,» ütles Lenk.

«Võin kõik põllud kividest puhtaks lüüa. Panen kümnekilose haamriga kaheksa tundi päevas. Vahepeal ei puhka ega söö. Päevas kümme tonni puruks peksta pole minu jaoks mingi probleem,» ei olnud mees oma võimete kirjeldamisel just tagasihoidlik.

Üsna pea veendusid aga kivipäevale tulnud uudistajad, et Lenk pole pelgalt jutumees. Tema haamrilöökidele alistus tõepoolest iga ette antud põllumürakas. Samuti suutis ta igast kivist lüüa just selliseid tahke, mida parasjagu soovis. Neid tuli nii sileda seina ladumiseks, nurga tegemiseks, teede ja tänavate katteks kui saunakerisele asetamiseks sobivaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles